Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A People"s Vote kampány, amelynek célja, hogy egy újabb népszavazáson döntsön a nép az Egyesült Királyság uniós kilépéséről vagy bennmaradásáról, teljes gőzzel készül a következő hónapokra, amelyek döntőek lehetnek az ügyük szempontjából - derül ki a Business Insider riportjából. Nagy hajrára gyúrnak abban a politikai küzdelemben, amelyben meg akarják akadályozni, hogy az ország elhagyja az Európai Uniót.

A csoport egyre nagyobb lendületet szerzett az utóbbi hetekben, miután fokozódott a bizonytalanság a brexit körül. A kormány válási megállapodását várhatóan visszautasítja a parlament, mert ennek alapján az Egyesült Királyság meghatározatlan ideig az EU-s vámunió része maradhat, ami azt jelentené, hogy követnie kellene az uniós szabályokat, miközben, mivel nem tagja az EU-nak, nem lenne módja beleszólni azok alakításába. Ezt elutasítják a brexiterek, mert nem jelent valódi függetlenséget, és az EU-pártiak, mert nyilvánvalóan rosszabb az országnak, mint az EU-tagság.

Meglepő szövetséges

A kampány vezetői elégedetten tapasztalták, hogy Theresa May miniszterelnök szándékaival ellentétben nagy reklámot biztosít nekik. May körömszakadtáig ellenzi az újabb népszavazást, mert úgy véli, azzal a politikai elit elismerné, hogy megbukott a vizsgán: képtelen érvényesíteni a 2016-os népszavazás akaratát, nem tudja formába önteni a brexitet. Az elutasítás ismételgetésével azonban folyton emlegeti a referendum lehetőségét, már a People"s Vote szlogent is átvette. Hiába fejti ki újra és újra, hogy szerinte nem jó ötlet, ezzel is erősíti a közvélemény tudatában, hogy létezik az újabb népszavazás lehetősége.

Ahogy a People"s Vote egyik aktivistája a Business Insidernek mondta: "felfúvódott" az ügyük, mármint nem kell semmit csinálniuk ahhoz, hogy hatalmas médiaérdeklődés kísérje a törekvéseiket. Ez nem jelenti, azt, hogy a babérjaikon ülnének. Arra készülnek, hogy ha a kormány javaslata elbukik a parlamentben, akkor Maynek nem lesz más választása, mint hogy kiírjon egy újabb népszavazást a patthelyzet feloldására. Az alternatívát, a megállapodás nélküli brexitet a brit politikusok túlnyomó többsége elutasítja.

Fejlemények

A kampány egyik vezetője arról számolt be, hogy hamarosan két újabb tory politikus jelentheti be, hogy támogatja a második népszavazást. Az egyik egy miniszter, a másik egy mezei parlamenti képviselő. Ők követhetik Jo Johnson volt közlekedési, illetve Sam Gyimah volt felsőoktatási és tudományos ügyekért felelős minisztert. Az előbbi meglepte a kormányban és a parlamentben ülő kollégáit azzal, hogy novemberben egy a törvényhozás épületével szemben lévő előadóteremben nyílt beszélgetésre ült le Gary Lineker volt focistával.

További fejlemények zajlanak a háttérben. A Best For Britain, az egyik legismertebb csoport a People"s Vote ernyője alatt tapasztalt politikai kampányszakembereket bérelt fel, hogy számos kritikus választókörzetben - például olyanokban, ahol két és fél éve éppen hogy csak győztek a brexitpártiak - megdolgozza az embereket. A Pod névre keresztelt csapatban egyebek mellett Barack Obama volt amerikai elnök és David Cameron volt brit miniszterelnök kampánytanácsadói dolgoznak.

Masszív kampány

Már be is indították kampányukat, amelyben arra biztatják a választókat, hogy bírják rá parlamenti képviselőiket a második népszavazás ügyének támogatására. Crewe városában például feladtak egy hirdetést azzal a szöveggel: Mi lesz Crewe 1073 farmerével az EU-tól kapott 15 millió font támogatás nélkül, amire szükségük van? Ha bele akar szólni ebbe, akkor mondja a képviselőjének: nem akarjuk, hogy figyelem kívül hagyjanak bennünket a döntésnél!

A Best for Britain emellett választókörzetenként készült közvélemény-kutatásokkal akarja meggyőzni az ellenzéki Munkáspárt képviselőit, hogy támogassák a második népszavazást. Kritikus szerep vár Jeremy Corbyn pártelnökre, aki inkább előrehozott választást szeretne, a referendumot egyelőre tartalék lehetőségként kezeli. A People"s Vote vezetői jó kapcsolatot építettek ki a Hope Not Hate antirasszista csoporttal, amelynek egyik irányítója Samuel Tarry, Corbyn szövetségese. Abban bíznak, hogy rajta keresztül új csatornát nyithatnak az ellenzék vezére felé, amelyen keresztül igyekezhetnek rábírni az újabb brexitreferendum támogatására.