Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyezményt a két ország nevében Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter és Liz Truss brit kereskedelmi miniszter írta alá videokonferencia keretében. A szerződés 2021. január 1-jével lép érvénybe - írja az MTI.

Pekcan megszólalásában mérföldkőnek nevezte az egyezséget, és emlékeztetett: London kiválásával az Európai Unióból szükségessé vált a Törökország és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi rendszer újbóli meghatározása. A kétoldalú kereskedelem a mostani megállapodásnak köszönhetően hatékony módon és gondtalanul folytatódik majd.

A Törökország és az Egyesült Királyság között éves kereskedelmi forgalom 2019-ben 16,8 milliárd dollár volt. Az első célkitűzésünk, hogy a mutató az új koronavírus-járvány után elérje az évi 20 milliárd dollárt - közölte a török miniszter.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra London és Brüsszel jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Múlt csütörtökön átfogó egyezmény született a két fél között, amelyen belül vám-, illeték- és kvótamentességre épülő szabadkereskedelmi megállapodás is létrejött.