Brexit: nem áll le a szakemberek elszívása

Gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a magasan képzett külföldi szakemberek a brit kormány hétfőn közzétett szabályozási tervezete szerint - számolt be a hírről az MTI.
Szabó Dániel, 2020. január 27. hétfő, 08:45
Fotó: Getty Images

A Global Talent nevű terv "csúcsképzettségű tudósokat, kutatókat, matematikusokat" említ azok között, akik a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után e kedvezményes elbírálásban részesülhetnek.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a programra február 20-tól lehet jelentkezni.

A brit kormány 300 millió fontos (csaknem 120 milliárd forintos), öt évre szóló alapot is létrehozott elsősorban magas szintű matematikai kutatási programok támogatására.

London az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló egységes - vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság pénteki megszűnése utáni 11 havi átmeneti időszak lejártával. A Global Talent program e szabályozáson belül kínál gyorsított engedélyezési eljárást a magasan képzett szakértőknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.01.27 16:12

Az union belul a "csúcsképzettségű tudósok, kutatók, matematikusok,stb" tudtak menni,ha akartak.
Ez a Global Talent inkabb az Azsiai,arab,afrikai térségre iranyul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html