A brit függetlenségi népszavazás váratlan eredménye az előre jelzettnek megfelelően sokkolta a piacokat. Összesen kétezer milliárd dollár értékű pénzügyi vagyon szállt el egyetlen nap alatt - ilyen bukásra 2007 óta nem volt példa, pedig akkor világválság vette kezdetét.

Biztosra vezető, hogy a következő hetek és hónapok a politikai felfordulás, a pénzpiaci hullámzás és a gazdasági károk keserű keverékét tartogatják az embereknek. A Brexit tanulságai azonban túl mutatnak Nagy-Britannián - írja Mohamed El-Erian neves alapkezelő menedzser, az Allianz tanácsadója a Bloombergen megjelent cikkében.

1. Undor és megosztottság

A Leave a hajszálnál érezhetően nagyobb fölénnyel győzött (52-48 százalékra a Remainnel szemben). Ez a társadalom - és nem csupán a brit társadalom - mély megosztottságát mutatja. Egyszerre több árkot is láthatunk.

Az állampolgárok jelentős része nem akarja követni vezetőit. Sem a választott politikusokra, sem a tekintélyes üzleti-gazdasági szakértőkre és intézményekre nem hallgattak, amelyek a kilépés rémes, a zsebüket is érintő következményeire figyelmeztették őket.

A referendum eredménye emellett láthatóvá tette, hogy a lagymatag gazdasági növekedés, amely egyes társadalmi csoportoknak még juttat valamit, míg másoknak semmi sem marad, éles regionális, illetve nagyváros-vidék megosztottsághoz vezetett.

2. A durvaság polgárjogot nyert

A kampány megosztó, keserű hangneme, megfékezhetetlen demagógiája jól kifejezte az egymással szembe került társadalmi rétegek közti eldurvult viszonyt. A hangos veszekedésben azután a népszavazás tétje egy túlzottan leegyszerűsített ellentétpárra szűkült.

Az anyagi jólét megtartásának lehetősége - amit a maradás kínált - került szembe azzal, hogy a kilépéssel visszaszerezheti az ország bevándorlás korlátozásának lehetőségét.

3. Fejreálló hagyományok

A nagy múltú politikai pártok értékválasztása egészen mostanáig kiszámítható volt. Az amerikai republikánusok például a szabad piac pártján álltak - egészen addig, amíg a nemzetközi szabadkereskedelmi egyezmények bővítését elutasító Donald Trump ingatlanmágnás idén tavasszal meg nem szerezte a többséget ahhoz, hogy a párt elnökjelöltje legyen.

A nem kevésbé patinás brit konzervatívok hasonló dilemma elé kerültek. Megosztottá váltak annak megítélésében, hogy mennyire fontos országuk jelenléte a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetében, az egységes európai piacon.

A Brexit pártiak úgy vélik, hátrább léphetnek ettől annak kockáztatása nélkül, hogy elvesztik a vele járó előnyöket.

4. Nagy a kis pártok befolyása

A referendumhoz vezető folyamat megmutatta, hogy a részérdekeket képviselő vagy egyszerűen csak elitellenes pártok akkor is döntő befolyást gyakorolhatnak egy ország politikai irányválasztására, ha semmi esélyük hatalomra kerülni.

Cameron azért kötelezte el magát a függetlenségi népszavazás kiírása mellett 2013-ban, mert attól tartott, hogy a 2015-ös parlamenti választásokon a toryk szavazóinak túl nagy hányada adhatja voksát a Ukipra, azaz a brit függetlenségi pártra. Ez a húzás tavaly bejött: a választást abszolút többség megszerzésével nyerte meg.

Nem számolt azonban azzal, milyen óriási kockázatot vállal a referendummal. Pártja kettészakadt a Leave-Remain megosztottság mentén, az utóbbi mellett kardoskodó miniszterelnök csúfosan elbukott.

5. A végletesség ragályos

A végleges politikai megoldások egymást támogatják, mégpedig határokat nem ismerve. Donald Trum felemelkedése az USA elnökválasztási kampányában táplálja az elégedetlen emberek dühét az óceán európai partján is.

Biztosra vehető, hogy a Leave sikere megerősíti az elitellenes politikai erőket a kontinensen is, ahol amúgy is előretörőben vannak. (A francai, a holland, a dán, a svéd és az olasz radikális jobboldali erők vezetői máris jelezték, hogy függetlenségi népszavazást akarnak saját országukban.)

Ugyanakkor ez a hatás működik Nagy-Britannián belül is. Az EU-ban maradásra szavazó Skócia és Észak-Írország vezetői szakítanának a kilépés mellett döntő Angliával és Walesszel.

6. Rossz jósok a pénzpiacok

A befektetők és a pénzüket a népszavazás végeredményére feltevő szerencsejáték-fogadók ugyanolyan rossz jósok, mint a hivatásos közvélemény-kutató intézetek. A font szárnyalt a referendum előtti napokban, mert a pénzpiacok szereplői biztosra vették a Remain győzelmét. A fogadóirodáknál alig került 40 százalék fölé a Leave valószínűsége.

A fordított eredmény azután elmosta a font és a tőzsdék korábbi nyereségét is, és elronthatta a napját annak a fogadónak is, aki 300 ezer fontot (88 millió forint) tett fel Nagy-Britannia EU-tagságának megmaradására.

7. Lehetséges az elképzelhetetlen

Végül a Brexit legfontosabb tanulsága talán az, hogy manapság megvalósulhat az, amit józan ésszel lehetetlennek tartunk. A fejlett országok például lassan egy évtizede küszködnek gyenge növekedésükkel és a mélyülő társadalmi egyenlőtlenségeikkel, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Trump az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje lehet. Nagy-Britannia kiléphet az EU-ból.

Ha ez az utóbbi nem mozdítja ki komfortzónájukból a világ döntéshozóit, akkor a megvalósuló lehetetlen forgatókönyvek listája nagyon-nagyon hosszúra nyúlhat.