Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyanolyan szintű védelmet kell biztosítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után (Brexit) is a szigetországban maradó uniós állampolgároknak, mint jelenleg - figyelmeztetett Barnier a Twitteren nem sokkal azután, hogy Theresa May brit miniszterelnök részletesen ismertette kormánya ajánlatát.

Az MTI tudósítója szerint a kiválási tárgyalásokon az Európai Parlamentet képviselő Guy Verhofstadt azt közölte, hogy a brit javaslat több eleme is aggodalomra ad okot, ezeket a következő napokban elemezni fogják.

A bemutatott javaslat szerint azok az uniós polgárok, akik egy később meghatározandó időpontban már folyamatosan legalább öt éve az Egyesült Királyságban élnek, "letelepedett státust" kapnának, amelynek értelmében azonos jogaik lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a briteknek.

Azok, akiknek ekkorra még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők szintén maradhatnak legalább átmeneti ideig, és személyes körülményeiktől függően később ők is jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre.

Még nem határozták meg a határnapot, amely után az újonnan érkezőkre már más letelepedési szabályok lesznek érvényesek, de May ismertetése szerint az legkorábban a brit kilépési szándék hivatalos bejelentésének dátuma, azaz 2017. március 29. lehet, legkésőbb pedig a távozás pillanata.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az egyik legfőbb vitás pont az EU bíróságának joghatósága: az Európai Bizottság ragaszkodik hozzá, hogy London ezt a későbbiekben is ismerje el az uniós polgárok esetében, amit a brit kormány elutasít.

Az Egyesült Királyságban becslések szerint 3,2 millió külföldi uniós állampolgár, a kilépés után bennmaradó országokban pedig 1,2 millió brit él.

May: a külföldi EU-polgárok a Brexit után is maradhatnak

Theresa May brit miniszterelnök szerint a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének időpontja után - írta az MTI.

Azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, "letelepedett" státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de a brit EU-tagság megszűnéséig nem töltenek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.

Theresa May szerint később határozzák meg azt a határnapot, amely után az újonnan érkezőkre már más letelepedési szabályok lesznek érvényesek. A kormányfő ismertetése szerint ez a határnap nem lehet korábbi, mint az a nap - vagyis március 29. -, amikor ő bejelentette a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását, hivatalosan elindítva a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, és nem lehet későbbi a brit EU-tagság megszűnésének napjánál.

Theresa May alsóházi nyilatkozatával egy időben tette közzé a brit kormány a szabályozási tervezet részletes, 22 oldalas összefoglalóját. Ez leszögezi, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a majdan kijelölendő határnap után érkeznek tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába, szintén maradhatnak legalább átmeneti ideig, és személyes körülményeiktől függően később ők is jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre, de az e csoportba tartozók már nem számíthatnak arra, hogy garantáltan megkapják a letelepült státust.

Az új szabályozás egyik alapelve az is, hogy a brit kormány nem kíván családokat szétszakítani. Azok a családtagok, akik a brit EU-tagág megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért.

A brit EU-tagság megszűnése után a letelepedett külföldi EU-állampolgárok ugyanolyan feltételekkel hozhatják Nagy-Britanniába külföldi hozzátartozóikat, mint a brit állampolgárok.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a letelepedett státus nem azonos a brit állampolgársággal, de akik megkapják ezt a státust, legalább hatévnyi életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodás után brit állampolgárságot kérhetnek. Általános szabályként azonban a letelepedett státus megszűnik, ha e státus birtokosa két évnél hosszabb ideig folyamatosan távol van Nagy-Britanniától, hacsak nem fűzik "szoros szálak" az országhoz.