Elhagyják a süllyedő hajót a brexit bábmesterei

A shakespeare-i királydrámákba illő zűrzavar uralkodik a brit kormányban, amit az is jelez, hogy a 2016-os brexitnépszavazás kilépéspérti kampányának két veteránja, két kőkemény brexiter néhány órán belül jelentette be, hogy elhagyta a londoni vezetés belső körét. Hajszál híján követte őket a kormány brexitügyi főtárgyalója.
Komócsin Sándor, 2020. november 13. péntek, 11:04
Fotó: Reuters

Dominic Cummings kommunikációs szakember, Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója drámai bejelentésben közölte, hogy elhagyja a brit kormányt - adta hírül a Financial Times. Ezzel felgyorsult a 2016-os függetlenségi népszavazás kilépéspárti (Vote Leave) veteránjainak távozása a londoni vezetés belső köreiből. Cummings, aki eddig meghatározó befolyással volt a kormányfőre - egyebek mellett neki tulajdonítják, hogy Sajid Javid korábbi pénzügyminiszter lemondásra kényszerült az év elején - 2020 végével veszi a kalapját. (A Konzervatív Párt parlamenti képviselői közül sokan régóta követelték távozását, mert úgy látták, hogy ő a miniszterelnök rossz szelleme - a szerk.)

Cummings dolgozta ki azt a kampányt, amellyel a brexit győzött a referendumon (erről szól a Brexit: The Uncivil War/Brexit: háborúban mindent szabad című film - a szerk.), ám már januárban jelezte, hogy az év végével esetleg "feleslegessé válhat" a kormányban. Vezető kormányközeli tisztviselők szerint őt és Lee Caint, a Downing Street volt kommunikációs főnökét gyanúsították azzal, hogy november első napjaiban kiszivárogtatták a sajtónak a hírt, miszerint a kormány Anglia karanténba zárását tervezi. Johnson végtelen haragra gerjedt, fecsegő patkányokról beszélt a kiszivárogtatás kapcsán. Lee, aki szintén a Vote Leave kampány kulcsszereplője volt, ezt követően - alig egy nappal Cummings előtt - lemondott.

Kompromisszum? Azt már nem!

Az ügyhöz közel álló források szerint mindketten tagadják, hogy ő lennének a hírforrások, ám az ügy katalizátorként segíthette elő távozásukat. További pletykák szerint Cummingsnak igazából azzal van baja, hogy a kormány kompromisszumokra készül az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodásban. Ő maga ezt kategorikusan tagadja. Az új kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások egy ideje megfeneklettek.

Más kormánytisztviselők úgy látják, hogy az EU-brit tárgyalások lefagyása nem az oka a Downing Streeten tapasztalható felfordulásnak, hanem a következménye a belső káosznak, annak, hogy a miniszterelnök környezetében ádáz harc dúl azért, ki gyakoroljon befolyást a döntésekre. A brit üzleti lap egyik forrása szerint nagyon úgy néz ki, hogy a Vote Leave-csapat leválik a kormányról, és szétoszlik. Nagyon sok boldogtalan ember sertepertél a kormány körül, hatalmas a zűrzavar.

Elbukott az elit csapat

Cumming néhány nappal ezelőtt megpróbálta elérni a miniszterelnöknél, hogy Caint nevezze ki kabinetfőnökének, ám lepattant a főnökéről. A belső pletykák szerint ez volt az utolsó, kétségbeesett kísérlete arra, hogy ellenőrzése alá vonja a kormányfő környezetet. A bokszolókhoz hasonló Vote Leave-csapat, Johnson "elit testőrgárdája" kénytelen volt tudomásul venni, hogy elveszti a hatalmát.

Nem lényegtelen mellékszála a történetnek, hogy hajszál híján lemondott David Frost, a londoni kormány főtárgyalója az új kereskedelmi megállapodásról az EU-val folytatott tárgyalásokon. Frost jó barátja Cainnek, ezért a korábbi kommunikációs vezető távozásának napján szintén fontolgatta, hogy feláll a székéből, ami érdekes lépés lett volna a tárgyalások hajrájában. Frost barátai szerint a főtárgyaló "nagyon feldúlt volt" Cain távozása miatt. A barátok állítása szerint nem azért fontolgatta lemondását, mert a brit-EU kereskedelmi tárgyalások alig mozdulnak előre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.11.14 01:29

@Darquan:
Igen,sajnos ez igy van.
A ket VH bizonyitotta,hogy a feher kereszteny ember kepes a masik feher kereszteny embert megolni,ha kell.Mert erre volt igeny.Legyen nacista vagy fasiszta vagy illiberalis mocsok.Egyre megy.Egy es ugyanaz az ideologia.Semmi kulonbseg nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.11.13 15:51

@flydomi: bár a mostani kirakatarcok eltűnhetnek, az eszme milliók szívében tovább fog élni.
a bigott náci ideológiára jelentős igény van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.11.13 15:46

hol vagy, na4, mikor szükség van rád!
LONGLIVETHEQUEEN!
FREEUK!
GOBORIS!
gyere bégni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.11.13 15:44

A illibant nacista fasiszta rendszerben mindig ez van egy ido utan:arulas. :))
Mindig szembekopik egymast. :DD Ez az igazi arja kevert illibant faj lenyege. :))

Show Must Go on!!!!! :))

Eljenek a hos Brexiterek,akik lelecelnek mind. :D
Eljen Nigel,eljen Cummings,Eljen Cameron,eljen Theresa es sok sok illibant naci-onista fasiszta sivalkodo. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2020.11.13 15:22

Mindig is mondta,h ez a brexit úgy kellett a briteknek , mint üveges tótnak a hanyattesés , noch dazu COVID-19!Mindezt azért,m egy egy tizenhatodíziglen török brit PM akart lenni!Remélem jól megszívja(k)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html