Brexit: ütik a kormányfőt, pedig igaza van

Jó tanáccsal szolgál a Financial Times a brit politikusoknak: vegyék már tudomásul, hogy az uniós kilépés utáni átmeneti időszak meghosszabbításának több az előnye, mint a hátránya. A megszólított képviselők egyelőre csak ütik a kormányt és főként annak fejét.
Komócsin Sándor, 2018. október 19. péntek, 11:29
Fotó: Pixabay

Theresa May brit miniszterelnök kereszttűzbe került: mind pártja, a konzervatívok Európa-párti, mind brexiter képviselői ostorozzák azért, hogy elfogadná az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő, 21 hónapra tervezett átmeneti periódus meghosszabbítását - tudósított a Financial Times (FT). Mindkét fél azt kifogásolja, hogy ezzel megnő az az időszak, amikor az ország kénytelen követni az EU-s szabályokat, miközben - miután már nem az EU tagja - nincs módja beleszólni ezek alakításába, azaz az uniós döntéshozatalba.

Kétségtelen, hogy a válási tárgyalások a szigetország és az EU között újra zsákutcába futottak. May nem tudott olyan javaslattal uniós vezető kollégái elé állni szerdán, amely áttörést jelentett volna, az egyetlen újdonság a hosszabbítás lehetőségének elfogadása volt. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az uniós csúcstalálkozón bizakodó hangulat alakuljon ki a brexit levezénylésével kapcsolatban. Például nem mellesleg Angela Merkel német kancellár is jó ötletnek tartaná a hosszabbítást, márpedig az ő jóindulatú hozzáállása kell a sikerhez.

Három előny

Az FT szerkesztői úgy vélik, hogy a hosszabbítás enyhítené a szigetország függetlenné válásával járó folyamat nehézségeit. Hátrányai mellett három jelentős előnye lenne.

Először is több időt adna a londoni kormánynak arra, hogy uniós partnereivel kialkudja a felek új kereskedelmi viszonyának feltételrendszerét, amely lehetővé tenné az ír-észak-ír határ jelenlegi puha státusának fenntartását. Ez magában foglalná, hogy Nagy-Britannia egésze egyfajta vámunióban maradna az EU-val, azaz nem kezelnék külön Észak-Írországot, mintegy határt húzva ezzel az Ír-tengeren közé, és a többi brit tagország közé.

A második előny, hogy lehetővé tenné annak az illúziónak az elvetését, miszerint 20 hónap alatt tető alá lehet hozni egy új kereskedelmi megállapodást. A brit kilépés időpontja 2019 márciusa, amikor az EU-s vezetés a májusi európai parlamenti választások miatt már ciklusa végét tölti. Ezért a tárgyalások érdemben ősszel kezdődhetnek. Ez eleve rövidíti az időt, amit kompenzálna, ha meghosszabbítanák az átmeneti periódust.

Azt is figyelembe kell venni, hogy minden egyes EU-tagállamnak lehetőséget kell adni arra, hogy jelezze a prioritásait az Egyesült Királysággal kötendő szerződéssel kapcsolatban. Ha a felek egy mindössze hároméves tárgyalási időszak alatt meg tudnának állapodni mindenről, az is nagy teljesítmény lenne.

Manőverezni otthon

A harmadik előny az lenne, hogy a brit miniszterelnöknek maradna ideje a belpolitikai manőverezésre. A konzervatív képviselőket az említett körülmény, országuk hosszabb "vazallus státusa" mellett az is aggasztja, hogy a kormánynak további összegeket kellene fizetnie az uniós büdzsébe, mivel igénybe venné az egységes európai piacot, amelynek üzemeltetése egy szolgáltatás. Végül a hosszabbítás miatt a 2022 májusában esedékes következő brit parlamenti választásig húzódna a folyamat.

Ugyanakkor az FT szerkesztői szerint Maynek több ideje jutna arra, hogy választ adjon az ír határ kérdésével kapcsolatos aggodalmakra. Jegyezzük meg: Brüsszel világossá tette, hogy nem megy bele olyan egyezségbe, amely nyomán valóságossá válna az ír-észak-ír határ. A képviselők talán hajlamosabbak lennének elfogadni, ahogy ezzel kapcsolatban vannak biztonsági megoldások, ha úgy látják, hogy azokat nem kell majd élesíteni, mert lesz elég idő a végleges kereskedelmi megállapodás kidolgozására.

A vállalatok ugyan prüszkölnek attól, hogy az átmenet meghosszabbításával tovább tartson üzleti környezetük bizonytalansága, de azt belátják, hogy az alternatíva, az Egyesült Királyság válási megállapodás nélküli kizuhanása az EU-ból sokkal nagyobb kárt okozna nekik.

Negyven év

Az FT szerkesztői végül felhívják a figyelmet arra, hogy az egyesült Királyság több mint 40 éve tagja az Európai Uniónak. Ez alatt olyan szoros kapcsolat alakult ki közte és az uniós intézmények között, amelyeket nem lehet gyorsan szétválasztani. Külön nehezíti ezt a feladatot, hogy mivel az ország messze legnagyobb kereskedelmi partnere az EU, úgy kell lebonyolítani a válást, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatok maradjanak fenn a felek között. Ezzel lehet a lehető legjobban mérsékelni a változással járó gazdasági károkat. Mindkét félnek azt kell a legfontosabbnak tartania, hogy elkerülje a kaotikus szakítást. Békésen kell új életet kezdeniük.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2018.10.20 14:48

@zana: ugyan nem a ketrec oldala az, mit olyan vadul ráz őkelme, és nem is rágcsálók azok, mik lelki szemei előtt közben lebegnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2018.10.20 10:37

@Panzerkraftwagen_Drei: Az EU bohócai meg a csicska liberálmédiájuk, a Financial Times-szal meg Komócsin elvtárssal az élen, lopnák a Brexitet, mert - igazi (ál)liberálisként - nem képesek belenyugodni a nép döntésébe. De mi ebben a hír?


TorpLillacska. :) Van egy rossz hir is.Sok sok libsi van az angoloknal is,meg May neni is az. :) Azert ne akasztjatok fel magatokat ez miatt szembekoposdi illibsi hazaarulok :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.19 23:17

@Panzerkraftwagen_Drei:
Te még egy percig sem szoktál kitartani a véleményed mellett, olyan vagy mint egy őrült majom a ketrecben, hol a ketrec egyik oldalát rázod hol a másukat, közben folyton rágcsálókat vízionálsz. Ez a "delírium tremens" állapot, amikor az alkohol megöli az idegeket. Nem sok van már neked hátra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.19 22:19

@zana: "Ma így dönt a nép holnap úgy."

Még szerencse hogy itt van a reptoid rágcsáló fajtád amelyik jobban tudja mi kell a népnek mint a nép maga, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.19 22:09

@Panzerkraftwagen_Drei:
A nép döntése? Ma így dönt a nép holnap meg úgy. Buta Mary, hasonló férjével nagyon fel tudta fogni miről szavaz!
Mussolini példáját nézd, ugyanazok gyalázták meg a a halottat akik az élőt dicsőitették. Ez a nép. Ma éljenez holnap lincsel. a képviseleti demokráciát viszont kitalálták, döntsenek azok akik politikusok. Vasárnap Hozsanna, csütörtökön feszítsd meg! Ilyen a nép!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html