Brexit: nagyon veszélyes helyzet alakult ki

Törvényerejű határozatban kötelezné a londoni alsóház többpárti képviselőcsoportja a brit kormányfőt arra, hogy kezdeményezze az Európai Uniónál a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) hosszabb ideig tartó halasztását - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 2. kedd, 17:59
Fotó: Pexels - Pexels/Dominika Gregu¹ová

A jelenlegi jogi alaphelyzet szerint az Egyesült Királyság elvileg április 12-én, vagyis jövő pénteken megállapodás nélkül kikerülhet az EU-ból, mivel az alsóház a brexit feltételrendszeréről novemberben elért hivatalos megállapodást eddig háromszor, a képviselők által önállóan kidolgozott alternatív javaslatcsomagokat kétszer visszautasította.

A kedden beterjesztett többpárti indítvány azonban elfogadása esetén kötelező erővel felszólítaná Theresa Mayt, hogy kérje az EU-tól a múlt havi uniós csúcson a jelenlegi helyzetre megállapított április 12-i brexithatáridő elhalasztását. A halasztás hosszát a tervezet egyelőre nem tartalmazza, arról a beterjesztők szerint a ház vita után döntene.

A konzervatív párti kormány kedden maratoni kabinetülést kezdett, amelyről délutánig csak annyi szivárgott ki, hogy szóba került a felkészülés felgyorsítása a megállapodás nélküli brexitre, illetve az előrehozott parlamenti választások lehetősége, de konkrétumokkal a Downing Street nem szolgált. A jövő pénteki brexithatáridő meghosszabbításáról szóló képviselői indítvány várhatóan csütörtökön kerül az alsóház elé.

Az emberek már a hajukat tépik

Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke, aki a kezdeményezők nevében a javaslatot beterjesztette, kedden a BBC televíziónak kijelentette: nagyon veszélyes helyzet alakult ki, ugyanis már csak tíz nap van hátra a megállapodás nélküli brexittel fenyegető április 12-i határidőig. Cooper szerint az egész brexitfolyamat mélységesen lesújtó, és "az emberek már a hajukat tépik".

A magas rangú Labour-képviselő szerint Theresa May miniszterelnöknek garantálnia kell, hogy az Egyesült Királyság nem zuhan ki az EU-ból akár véletlenszerűen megállapodás nélkül, mivel ez hatalmas károkat okozna az országnak. Ennek elkerülése a miniszterelnök felelőssége, és a képviselői indítvány célja az, hogy Theresa Mayt erre rá is szorítsa, ha a kormányfő ennek ellenállna - fogalmazott a munkáspárti politikus.

May június 30-ig halasztott volna

Theresa May a brexitmegállapodás második alsóházi visszautasítás után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig. A márciusi EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a brexitegyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis március 29-én, pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Mivel a brexitmegállapodást az alsóház a múlt pénteken tartott harmadik szavazáson is elvetette, az EU-csúcson született döntés alapján új határidő lépett életbe: Londonnak immár jövő péntekig jeleznie kell a brexitfolyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy ha e határidő meghosszabbítását kéri, akkor hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Ehhez is kell a 27 tagállam belegyezése

Az április 12-i határidő meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása. A határidő azonban ténylegesen ennél is szűkebb, mivel a brexitmegállapodás harmadik londoni elutasítása után Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke már április 10-ére soron kívüli EU-csúcsot hívott össze, amelynek célja az esetleges brit hosszabbítási kérvény és az azt alátámasztó érvek elbírálása.

Meg nem erősített hírek szerint May csütörtökön ismét az alsóház elé terjesztené a brexitmegállapodást, de ehhez kell John Bercow házelnök engedélye is. Bercow nemrég olyan végzést hozott, hogy az elutasított egyezményt változatlan formában nem lehet újból beterjeszteni. Az alsóház elnökének hivatala kedd délutánig csak annyit közölt, hogy még nincs döntés az újabb szavazás engedélyezése ügyében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.04.03 08:29

@Darquan: "...maffia...
könyörgöm, móricka... legalább három elemi, könyörgöm!..."
Látom, h nagyon szeretted volna a cefrét megfogni és kioktatni, de nem jött össze.
Olaszul valóban egy 'f'-el írjuk, de magyar nyelvben kettővel, ahogy cefre írta. :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.03 00:16

@Panzerkraftwagen_Drei:
Ki a kampós én soha nem láttam egyet sem, legfeljebb téged..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.04.02 23:30

Szegény Móricka megint bezabált a tablettás lőréből. Estére valahogy mindig ez van...XDDDD

Nem baj, ameddig fizeti az FSZB a 20 kopejka/darab árat a hülye kommentjeid miatt addig a színvonalra nem kell figyelned.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.04.02 19:27

@Panzerkraftwagen_Drei: ...maffia...
könyörgöm, móricka... legalább három elemi, könyörgöm!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.02 19:05

"nagyon veszélyes helyzet", igen, a brüsszeli maffia számára. Lehet, hogy a végén nem tudják ellopni a Brexitet, az Európára telepedett liberálfasiszta diktatúra kampós patkányai.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html