Addig pofoztatja magát a miniszterelnök, amíg nem jön a szakadék

Harmadjára is elbukott pénteken Theresa May miniszterelnök brexitmegállapodási terve a parlamenti szavazáson. A legtöbb szakértő, így a Financial Times újságírói szerint is abszurd lenne negyedszer is bevinni a mindháromszor nagy többséggel elutasított javaslatot a képviselőkhöz, ám a BBC híre szerint May éppen azt tervezi, hogy negyedjére is házhoz megy a pofonért.
Komócsin Sándor, 2019. március 30. szombat, 11:41
Fotó: AFP

Az Egyesült Királyság polgárai arra ébredtek 2019. március 30-án, hogy ahelyett, hogy országuk 29-én kilépett volna az EU-ból, ami új kezdetet jelentett volna az életükben, megalázó politikai káoszba, válságba süllyedt a nemzetük - kezdte szerkesztőségi cikkét a Financial Times (FT). A parlament megszégyenítette Theresa May miniszterelnököt, a kormányt és bepiszkolta a brit politikai osztály hírnevét: azon a napon (29-én), amelyről May számtalanszor kijelentette, hogy az ország ki fog lépni az EU-ból, a törvényhozás harmadszor is elutasította a kormány és az EU válási megállapodását.

A britek továbbra is az unió tagjai és a kormány azzal szembesül, hogy 13 nap múlva (április 12-én) megállapodás nélkül szakadhat ki az EU-ból, ami katasztrofális gazdasági hatással lenne az országra. Az FT szerkesztősége úgy látja, egyetlen kiút kínálkozik ebből a gödörből: a parlament minden pártjának, a kormánynak és a miniszterelnöknek végre az ország érdekét kellene saját pártérdekei elé helyeznie.

Lássa be végre!

A világ vezető üzleti sajtóorgánumának szerkesztői szerint a kormányfőnek mindenekelőtt be kellene látnia, hogy az EU-val kötött brexitalkuja halott. Abszurd lenne negyedik szavazást kezdeményezni róla. Ahogy egy volt miniszter mondta, ez az egyezség évtizedekre meghatározhatja a szigetország jövőjét. Ennek tükrében teljesen elfogadhatatlan, hogy egy ilyen súlyú ügyről úgy döntsenek a parlamenti képviselők, hogy a "fegyvert tartanak a fejükhöz", azaz azzal zsarolják őket, hogy a kormány semmilyen más lehetőséget nem tart elfogadhatónak.

A parlament eddigi három nagy többségű elutasító szavazása világossá tette, hogy az egyezmény nem teljesítheti azt a küldetést, amit a kormány szán neki: nem lehet a szigetország és az EU jelenlegi és jövőbeni kapcsolata közötti híd. Ezt a tényt csak erősíti, hogy May a harmadik szavazás előtt hazárdjátékba kezdett: felajánlotta lemondását arra az esetre, ha kormánya brexittervét elfogadja a törvényhozás. Ennek az abszurd ajánlatnak a hatására elég sokan, de messze nem elegen álltak át a kormányfő mellé.

Ledarálták a miniszterelnököt

Ez a gesztus azért abszurd, mert azt jelenti, hogy a May utat nyitna egy brexiter miniszterelnök megválasztása előtt, aki nyilván minden erejével azon lenne a britek és az EU következő tárgyalásain, hogy kiüresítse elődje megállapodását. Az FT szerkesztői szerint May politikai harakirije az utolsó téves lépés volt, amelyet megtett annak érdekében, hogy megszerezze pártja, a konzervatívok brexitbolsevikjeinek szavazatát. Három éve próbálja lekenyerezni őket, ám végül ez a csoport ledarálta a kormányfőt.

A parlament többször világossá tette, hogy el kívánja kerülni a megállapodás nélküli kilépést, ami a dolgok jelenlegi állása szerint április 12-én következhet be. Ennek megfelelően az FT szerkesztősége azt várja Theresa Maytől, hogy hosszú, akár több mint egy éves halasztást kérjen az EU-tól. Ezt az időt nem a keményvonalasok úgynevezett "menedzselt" megállapodás nélküli kilépésének előkészítésére kellene fordítani, hanem arra, hogy megtalálják a konszenzust egy puhább, az EU-val közeli gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat fenntartó viszony kialakítása körül.

Hátha mégis úgy lehetne

Úgy tűnik, Theresa May nem olvasta az FT reggeli publicisztikáját, mert a BBC híre szerint az abban abszurdnak minősített negyedik szavazást fontolgatja. Miután 29-én délután harmadszor is elbukott a javaslat, May azt mondta: az országnak "alternatív utat" kell keresnie a továbblépésre, ám kormányzati források 30-án reggel már nem zárták ki az újabb fordulót. A miniszterelnök környezetében keresik a módját, hogyan vihetnék még egyszer vissza a kormány brexittervét a parlament elé.

Kétlépcsős módszert alkalmazhatnak. Megvárják a hétfőre tervezett úgynevezett jelzés értékű szavazások eredményét, amelyen kiderülhet, milyen további forgatókönyveket támogat a legtöbb képviselő, majd ezt követően páros versenyt rendeznek a legtöbb szavazatot kapott elképzelés és a kormány háromszor elmeszelt javaslata között. Ez várhatóan nagyjából az jelentené, hogy az állandó vámunió lehetősége versenyezne a meghatározatlan ideig tartó ideiglenes vámunióval - csak hogy folytatódjon az abszurditások sora.

Matek

A harmadik szavazáson 28 brexiter és hat maradáspárti tory szavazott a kormánnyal szemben. Az utóbbiak úgy vélik, hogy a kormány javaslatának elfogadása esetén az Egyesült Királyságnak úgy kellene betartania az EU-s szabályokat, hogy azok formálásába - mivel nem uniós tag - nem lenne beleszólása, ami sokkal rosszabb, mintha tagállam maradna. Ezért szavaztak ellene.

Emellett a kormányt a parlamentben kívülről támogató észak-ír unionista párt (DUP) tíz képviselője is elutasítja a brexitalkut, mert a szerint vámhatárnak megfelelő szabályozási határ keletkezhet az Ír-tengeren, ami szerintük az első lépés Észak-Írország és az Egyesült Királyság alkotmányos szétválasztására.

A harmadik körben a kormányjavaslatot 58 fős többséggel utasította el a parlament. Ha ez a két csoport megváltoztatná véleményét, akkor még mindig 14 fős többségben lennének a nemmel szavazók. A BBC forrásai szerint azonban kormányzati körökben a pozitív fejleményekre koncentrálnak. Úgy látják, hogy az első kör 230, a második 149, a harmadik - amely előtt a kormányfő felajánlotta lemondását a javaslat elfogadása esetére - 58 fős mínuszt hozott, úgyhogy jó úton haladnak. Még néhány szavazás és meglesz a többség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.03.30 17:37

@zana:
De ugye majd nem sírsz ha mégis így lesz?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.30 17:01

@na4:
Hát hogyne, milyen jó lenne ez nektek, gyengül az Unió O1G átveszi a hatalmat.
Eia, eia, alalá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.30 16:22

Its the final countdown. Április 12 Brexit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.30 14:08

"Még néhány szavazás és meglesz a többség."

Ja, addig szavaztatják őket, amíg el nem fogadják Brüsszel diktátumát. Egyszerűbb volna, ha addig ki sem engednék őket a Parlamentből, netán verőemberek dolgoznák meg a képviselőket, nem? Egy dolog mindenesetre kiderült: az EU egy ócska börtön, egy hatalmas gulág, ahonnan nem lehet csak úgy lelépni...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.30 13:47

:-))) "May éppen azt tervezi, hogy negyedjére is házhoz megy a pofonért.
Pont ezt csinálja a magyar ellenzék is. Már 4 pofont kapott az összefogás erőltetésével, 4 szavazás, 4 pofon. Most az EU választás megint arról szól, hogy összefogás. 5. pofon.
Nincs program, nem állnak szóba az emberekkel, csak azt szajkózzák, hogy összefogás.
A választó meg rendszeresen beint nekik.
Sztrájk road show - összefogás
Március 15. - összefogás
Október 23. - összefogás
Ezek vécére is csak összefogással tudnak menni?
Azt, hogy mit szeretnének kivitelezni ha kormányra kerülnének, arról egy szó sem, arról nem tudhatunk, csak annyit, hogy így legyőzhető, meg összefogás.
Ekkora tahó ellenzék nincs sehol a világon.
A kormánypárt migráns, az ellenzék összefogás.
Jól kifogta ez az ország a rohadék politikusokat.
összefogás-migráns, összefogás-migráns, összefogás-migráns,összefogás-migráns, v összefogás-migráns, összefogás-migráns, összefogás-migráns, összefogás-migráns,
Mennytek a büdös picsába!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html