Brexit: merész javaslat a brit kormánytól

Theresa May miniszterelnök részleteket nem árult el az új javaslatról, de bízik abban, hogy az a jövő hónapban megkapja a többséget a parlamentben.
Csernátony Csaba, 2019. május 19. vasárnap, 13:19
Fotó: Getty Images

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány "új, merész" javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Az MTI beszámolója szerint a konzervatív párti kormányfő a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében olyan "javított intézkedéscsomagnak" nevezi a beterjesztendő törvényjavaslatot, amelyhez véleménye szerint támogatást lehet nyerni a parlamentben. May nem ismertette az új terv részleteit, pusztán annyit mondott, a kabinet a jövő héten tekinti át részletesen a változtatásokat.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC-nek azt mondta: pártja nem látta még az új tervezetet, de ő nem hallott semmi olyasmit, ami arra vallana, hogy az alsóházban eddig háromszor elvetett brexit-megállapodáshoz képest a kormány törvényjavaslata alapvető újdonságokat tartalmazna. Corbyn hozzátette: a Munkáspárt "ez idő szerint" továbbra sem támogatja a brexit-egyezményt.

May a minap bejelentette, hogy a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. Ez nem ugyanaz az elvi határozati javaslat megállapodás jóváhagyásáról, amelyet az alsóház eddig háromszor elvetett. A júniusban beterjesztendő tervezet jogszabályalkotó célú indítvány lesz, a kilépés törvénybe foglalásának átfogó menetrendjével, jóllehet a tervezet pontos részletei egyelőre nem ismertek.

Vasárnap megjelent cikkében a brit kormányfő felfedte: a kabinet a jövő héten megvitatja azt is, hogy hasznos lenne-e, ha az alsóház még a törvénytervezet beterjesztése előtt szavazásokat tartana különböző lehetséges megoldásokról, annak próbájaként, hogy melyiknek milyen támogatottsága lenne a képviselők körében.

Theresa May ugyanakkor nem árult el részleteket arról sem, hogy ha lesznek próbaszavazások, milyen opciók kerülhetnének az alsóház elé. Azt azonban megerősítette cikkében, hogy nem támogatja az újabb EU-népszavazás kiírását.

HOZZÁSZÓLÁSOK