A londoni kormány meg akarja győzni a brit társadalmat arról, hogy a Brexitet ésszerű időn belül, szépen, simán le lehet vezényelni. Emiatt komoly zavart okozhat minden olyan vélemény, amely a kormány köreiből érkezve ennek ellentmond.

Sokak vérnyomása kórósan magasra emelkedhet az ilyen hírek hallatán - kommentálta Laura Kuenssberg, a BBC politikai szerkesztője a brit EU-nagykövet megjegyzését, miszerint az uniós kormányok tízéves Brexitre számítanak.

Rétestészta

Sir Ivan Rogers a BBC tudomására jutott információ szerint arra figyelmeztette a kormányt, hogy az európai konszenzus szerint a brit-EU válással kapcsolatos tárgyalások a következő évtized közepéig húzódhatnak.

Abban is egyetértés mutatkozik, hogy még ezt követően sem lesz végleges eredmény, hiszen az uniós tagországok bármelyikének parlamentje megtagadhatja az egyezmény ratifikálását, ha nem teszik neki benne valami, amivel újabb tárgyalásokat kényszeríthet ki.

További hír Rogerstől, hogy az EU-s kormányok arra számítanak, hogy az unió szabadkereskedelmi egyezményt köt Nagy-Britanniával, azaz a szigetország nem marad az egységes európai piac része.

Magyarázkodás

A londoni kormány hivatalosan azzal kommentálta a hírt, hogy Rogers nem a brit álláspontról beszélt, hanem más országok véleményéről. Az uniós nagykövetnek kötelessége tájékoztatni kormányát azokról az információkról, amelyekhez akár kollégáival, akár EU-s tisztviselőkkel folytatott folyosói beszélgetéseken jut hozzá.

Theresa May brit kormányfő nem kommentálta a beosztottja figyelmeztetéséről kiszivárgott hírt, amikor a brüsszeli EU-csúcsra érkezve rövid nyilatkozatot adott. Csak elismételte, a hivatalos álláspontot, miszerint London sima, rendezett Brexitet akar.

Ugyan már, kérem!

Dominic Raab korábbi tory miniszter, a Leave-kampány egyik támogatója az EU-nagykövet hitelességének megkérdőjelezésével reagált a hírre. Ivan győzte meg David Cameron korábbi kormányfőt, hogy hígítsa fel követeléseit az EU és Nagy-Britannia új viszonyáról folytatott tárgyalásokon a függetlenségi népszavazás előtt - fogalmazott. Bizonyára még mindig hatással vannak rá saját korábbi hibás javaslatának következményei (mármint a népszavazás elvesztése).

Ésszerű felállítani egy olyan forgatókönyvet, amely a legrosszabbal, öt-tízéves tárgyalásokkal számol, de nem ez a lényeg - folytatta a Leave-párti politikus. Az a fontos, hogy ez alatt az idő alatt fenntartsuk a szabadkereskedelmet az unióval. Két éven belül kiléphetünk az EU-ból, aztán lesz időnk véglegesíteni a szabadkereskedelmi egyezményt.

Bizony-bizony

Másként látja a helyzetet Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezetője, a 2010-2015-ös brit koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese. Dolgoztam együtt Ivan Rogersszel Brüsszelben kereskedelmi ügyeken 20 évvel ezelőtt. Tudja mit beszél, ezért a kormány jól tenné, ha hallgatna rá.

Lord Mandelson volt munkáspárti miniszter és európai biztos egyetért Rogersszel a becslésben. A Brexit öt-tíz évet vehet igénybe. A kilépés feltételeiről ugyan gyorsan meg lehet egyezni, ám a tagsággal járó kereskedelmi viszonyokat felváltó új rendről sokkal nehezebb lesz dűlőre jutni, ami sok időt igényel, és az új szabályokra minden tagállamnak rá kell bólintania - foglalta össze álláspontját.

A csütörtök-pénteki brüsszeli csúcson egyébként a tagállamok vezetői döntenek arról, ki legyen az EU főtárgyalója a Brexit-ügyekben. Várhatóan az Európai Bizottság megbízottja, Michel Barnier kapja meg ezt a megbízatást.