Éket verhet a brexit az új EU-vezetők közé

Eltérő véleményen van a brexitről az Európai Tanács új elnöke, illetve az Európai Bizottság elnökjelöltje, amin változtatniuk kell még az ősz előtt, amikor a brit uniós kilépés folyamata elérkezik újabb határidejéhez.
Komócsin Sándor, 2019. július 3. szerda, 10:26
Fotó: Pixabay

Charles Michelnek, az Európai Tanács ősz végén hivatalba lépő új elnökének elege van a brexit körüli huzavonából, világos helyzetet akar még azon az áron is, hogy az Egyesült Királyság kiszakad az EU-ból, míg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje türelemre int mindenkit a szigetország ügyének kezelésében - írja a Financial Times. Michel már a 2016-os brit népszavazás idején azt követelte, hogy az Egyesült Királyság vezetői minél előbb öntsenek tiszta vizet a pohárba azzal kapcsolatban, milyen viszonyt akarnak a jövőben az Európai Unióval. Von der Leyen azonban idén áprilisban a kemény brexit kiszámíthatatlan következményeire figyelmeztetett.

Belga miniszterelnökként Michel az elmúlt három évben a londoni vezetés legkeményebb bírálói közé tartozott, sokszor kifogásolta a brexit kaotikus kezelését. Gyakran volt egy platformon olyan ez ügyben kemény álláspontot elfogadó vezetőkkel, mint Emmanuel Macron francia államfő. Utóbbi nyomására fogadtak el például az uniós vezetők áprilisi csúcsértekezletükön, hogy a jövő év eleje helyett csak október végéig hosszabbítják meg a brexit határidejét. Von der Leyen, aki egyébként a London School of Economicson szerzett diplomát, inkább Angela Merkel óvatos megközelítését képviseli - Merkel az áprilisi csúcson a 2020 márciusáig szóló brexithosszabbítást támogatta.

Lesz teendő

Michelnek Donald Tusk utódaként a feladatai közé fog tartozni az uniós csúcsértekezleteken a brexittel kapcsolatban hozandó döntések előkészítése, von der Leyen - ha az Európai Parlament is támogatja bizottsági elnökké választását - közvetlenül felel majd az Egyesült Királyság és az unió tárgyalásainak lebonyolításáért és a felek között születő megállapodásért, akkor is ha az a kemény brexitről szól majd.

Segítségükre lesz, hogy az EU-tagállamok vezetői korábban világosan lefektették a brexittel kapcsolatos álláspontjukat. Ennek az a lényege, hogy a kilépő tagállam nem mazsolázhat, azaz nem kötnek vele olyan egyezséget, amelyben megtarthatja az EU-ból, amit kedvezőnek tart, miközben hátra hagyhatja kötelezettségeit.

A két új uniós vezetőnek rövid időn belül össze kell hangolnia a brexittel kapcsolatos álláspontját, miután novembertől már az ő dolguk lesz ennek az ügynek a menedzselése is. Bár a jelenlegi helyzet szerint az Egyesült Királyság október 31-ei kilépése még Tusk hivatali idejére esik, akármi is lesz a folytatás - például egy további hosszabbítás - biztos, hogy Michelnek rengeteg ügyes-bajos intézni valója lesz az új brit miniszterelnökkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.07.03 18:41

@intermezzo:
Most mar en is hajlok arra, hogy legyen kilepes. Nem azert mert jobb lesz, hanem azert mert europanak egy hatalmas beklyo egy ilyen teljesen mashogy gondolkodo alapito tagorszag. Aztan majd 10-20 ev mulva, az akkori europaba visszakonyoroghetik magukat, a regi pivilegiumok nelkul. Lesz majd pislogas, ha addigra mar kotelezo euro hasznalat lesz mindenhol, metrikus mertekegysegek, europai utlevel, tb, egeszsegugy stb.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2019.07.03 17:57

@atombandi: Maguknak a broteknek kéne rájönni arra,h az EU nélkül kb annyit érnek,amekkora a UK és az EU lakossága közti arány azaz sokkal kevesebbet mnt most. Rá kéne szabadítani az Egyesült Királyságra azt,h mit fog okozni nekik a brexit. Kapják meg,amit annyira akarnak az ilyen Farage ill BJ félék. Remélem az új EU vezetés semmiben sem fog engedni BJ-nak.Osztjónapot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.07.03 14:29

Europanak jobbat tenne, ha Anglia kilepne, gyorsabb es egyszerubb lenne az tovabbi integracio, mert valljuk meg eleg nagy kerekkoto volt Anglia az alapitasakor kiharcolt rengeteg kulon csak ra szabott szabalyaival. Tehat az elutasito allaspont egyaltalan nem meglepo, foleg francia reszrol. A maradasnak is meglenne a maga haszna, mert befizeto allamrol van szo, de nem biztos, hogy er annyit az a plusz penz, hogy alkudozni kene, hogy maradjanak.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html