Brexit: új időpontot jelentett be Theresa May

Theresa May brit miniszterelnök hétfői bejelentése szerint a londoni alsóház a január 7-én kezdődő héten folytathatja a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló vitát, és az utána következő héten szavazhat a megállapodásról - írta az MTI tudósítója.
Domokos Erika, 2018. december 17. hétfő, 20:25
Fotó: AFP - Emmanuel Dunand

Az EU-val elért 585 oldalas kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti tervek szerint múlt kedden kellett volna szavaznia, de Theresa May 24 órával korábban - akkor még újabb időpont kitűzése nélkül - elhalasztotta a voksolást, azzal az indokkal, hogy súlyosak a nézeteltérések az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére kidolgozott mechanizmus ügyében, és emiatt reménytelen lett volna a brexit-egyezmény elfogadtatása.

A vitasorozat és a szavazási folyamat újrakezdésének időpontját a brit kormányfő hétfő délután jelentette be az alsóházban, amikor a múlt heti évzáró EU-csúcsról tájékoztatta a képviselőket.

Nem sokkal May felszólalása előtt elterjedtek olyan hírek, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt az újabb dátum bejelentésének elmaradása esetére bizalmatlansági indítványt készül beterjeszteni ellene. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a kormányfő beszéde utáni válaszában végül nem jelentette be a bizalmatlansági indítványt Theresa May ellen, de közölte, hogy a Labour megítélése szerint a konzervatív párti miniszterelnök "országos válsághelyzetet" idézett elő brexit-politikájával.

Theresa May a múlt héten már megnyert egy bizalmi szavazást, amelyet saját pártjának keményvonalas, a kilépési megállapodással rendkívül elégedetlen brexit-tábora kezdeményezett ellene. A Konzervatív Párt szabályzata szerint Theresa May ellen a következő tizenkét hónapban a párton belül nem lehet újabb bizalmi szavazást kezdeményezni. Az ellenzékre azonban ez nem vonatkozik, a Munkáspárt a legnagyobb ellenzéki erőként bármikor beterjeszthet bizalmatlansági indítványt Theresa May vagy akár az egész kormány ellen.

Mi lesz az ír-északír határral?

Hétfői alsóházi beszédében a kormányfő kijelentette: a múlt heti EU-csúcson az uniós vezetők egyértelmű kötelezettséget vállaltak arra, hogy gyors ütemben dolgoznak egy olyan átfogó megállapodás elérésért, amely szükségtelenné teszi az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldás alkalmazását.

A Sky Data közvélemény-kutató csoport hétfő este közzétett gyorsfelmérése kimutatta, hogy a britek abszolút többsége, 53 százaléka pártolná egy olyan népszavazás kiírását, amelyen arról lehetne dönteni, hogy az Egyesült Királyság a jelenlegi brexit-megállapodás alapján vagy megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból, vagy maradjon az EU tagja. A válaszadók 53 százaléka mondta azt, hogy új referendum esetén a bennmaradásra voksolna, 32 százalék szavazna a megállapodás nélküli kilépésre, és 16 százalék arra, hogy a brexit az EU-val kötött megállapodás alapján menjen végbe - írta az MTI.

E pótmechanizmus - amely miatt a keményvonalas tory brexit-tábor folyamatosan lázong - közös vámszabályozást hagyna érvényben az Egyesült Királyság és az EU között arra az esetre, ha a brexit márciusi dátuma után tervezett, várhatóan 21 hónapos átmeneti időszak végéig nem jönne létre egy olyan széleskörű kereskedelmi egyezmény, amely önmagában feleslegessé tenné e pótmegoldás alkalmazását. Theresa May hangsúlyozta azt is, hogy a mechanizmust - ha mégis szükség lenne rá -, az EU szerint is csak átmeneti időszakra lehetne életbe léptetni.

Felszólalásában nyomatékosan kitért az esetleges újabb EU-referendum egyre többször felmerülő kérdésére is, kijelentve: ha a brit kormány ismét népszavazást írna ki az EU-tagságról, azzal azt üzenné a demokráciában bízó millióknak, hogy a demokrácia nem teljesíti a vele szembeni elvárásokat.

May szerint egy újabb referendum valószínűleg nem vinné előbbre az országot, mint a legutóbbi, viszont még mélyebb megosztottságot teremtene, éppen egy olyan időszakban, amikor az ország egyesítésén kellene dolgozni.
A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. May arra intette azokat, akik újabb referendumot szorgalmaznak, hogy ne forduljanak szembe hitszegő módon a brit néppel, mert ha ezt egy második népszavazás kiírásával megteszik, azzal helyrehozhatatlan mértékben károsítanák a brit politika integritását - írta az MTI.

Az EU-tagságról szóló esetleges újabb népszavazásról egyre hevesebb viták dúlnak a brit belpolitikában. Az indulatok különösen magasra csaptak azután, hogy Tony Blair volt munkáspárti kormányfő az elmúlt napokban több, nagy feltűnést keltő beszédben szorgalmazta az újabb referendum kiírását, és a hétvégén emiatt szinte példátlanul éles hangvételű nyilvános szóváltásba keveredett Theresa Mayjel, akivel üzenetek és válaszüzenetek sorozatában ítélték el egymás álláspontját.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK