Brexit: újabb csípős üzenet jött

Az Egyesült Királyság nem köthet szabadkereskedelmi megállapodást az USA-val, ha a londoni parlament elfogadja azt a törvényt, amely felülírja az ír-északír határ nyitva tartását szolgáló, tavaly kötött EU-brit megállapodást - jelentette ki Joe Biden.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 17. csütörtök, 17:40
Fotó: Getty Images

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje letette a garast az EU és az Egyesült Királyság tavaly év végén megkötött válási megállapodása mellett, amely azt a célt szolgálja, hogy szabadon átjárható maradjon az ír-északír határ - adta hírül a CNBC. A londoni kormány megütközést keltett azzal, hogy benyújtotta a parlamentnek az úgynevezett belső piaci törvényt, amelynek célja az Egyesült Királyság belső piaci viszonyainak rendezése az uniós szabályok januári megszűnése után.

Ez a jogszabály több olyan elemet tartalmaz, amely felülírja az EU-brit egyezséget. Például az akkori megállapodás szerint a londoni kormnynak egyeztetnie kellene az EU-val azokról a tervezett állami támogatásokról, amelyek Észak-Írországot is érintik. Ennek az az értelme, hogy az ott bejegyzett vállalatok ne jussanak versenyelőnyhöz európai versenytársaikkal szemben annak eredményeként, hogy Észak-Írország az egységes európai piac része.

Egyezmény nélkül nincs egyezmény

Az új törvény nem írja elő ezt az egyeztetési kötelezettséget a brit kormánynak, márpedig ez esetben az EU rákényszerülne, hogy ellenőrizze az ír-északír határon keresztül folyó kereskedelmet. Így megszűnne a határ láthatatlansága. Biden azt kifogásolja, hogy ezzel a brexit áldozatául esne a nagypénteki egyezmény, amely békét teremtett az Ír-szigeten. Ennek ugyanis alapeleme, hogy az írek két országa között nincs valós határ.

Az elnökjelölt twitterüzenetben jelentette ki, hogy amennyiben feláldozzák ezt az egyezményt a brit függetlenség oltárán - amelynek megkötésénél egyébként az USA bábáskodott az 1990-es évek végén -, akkor ha Biden lesz az elnök, London nem számíthat arra, hogy az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodást köt az Egyesült Királysággal. Ez kellemetlen fejlemény a brexiter politikusoknak, akik azt ígérték a szigetország népének, hogy az EU-ból kilépő országuk sokkal jobb szabadkereskedelmi egyezségeket fog kötni a világ többi államával, mint amilyeneket az EU kötött.

Dominic Raab brit e heti washingtoni mosolyoffenzíváján azt mondta, hogy be kívánják tartani a nagypénteki egyezményt, ám ez felveti a kérdést, hogy miért kellene olyan törvényt hozni, amelynek alapján megszeghetik azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK