Brexit: újabb népszavazás kiírására számítanak

Újabb népszavazás kiírását tartja a legvalószínűbb brexit-forgatókönyvnek az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-politikai kockázatelemző műhely - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2019. január 24. csütörtök, 17:39
Fotó: Pixabay

Az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett új előrejelzési forgatókönyvcsokra szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodás múlt heti, hatalmas arányú alsóházi elutasítása jelentősen csökkentette annak az esélyét, a londoni törvényhozás a kilépés március 29-én esedékes határnapjáig ratifikálja az egyezményt.

Az EIU londoni elemzői valószínűtlennek tartják azt is, hogy a megállapodást valamilyen formában a kormány "újjáéleszti", és a cég szerint így a brexit halasztása várható.

A ház ebben a helyzetben a lehetséges forgatókönyvek közül a legnagyobb, 50 százalékos valószínűséget annak adja, hogy a brexitről újabb népszavazást írnak ki.

Ugyanígy vélekedett nemrégiben Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök.

Blair, aki 1997-től 2007-ig töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil szerveződés, a People's Vote egyik londoni rendezvényén felszólalva a minap kijelentette: a brit parlamentben a Brexit semmilyen lehetséges formájának nincs többségi támogatása, így Theresa May konzervatív párti miniszterelnök akár maga is arra a következtetésre juthat, hogy ismét a választókra kell bízni a döntést.

Blair szerint az újabb EU-népszavazás kiírása alig néhány hónappal ezelőtt is valószínűtlennek tűnt, a jelenlegi helyzetben viszont már 50 százalék feletti az esélye. Theresa May mindazonáltal jelenleg határozottan elveti az újabb referendum lehetőségét.

A brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Az Economist Intelligence Unit csütörtökön ismertetett előrejelzési csokra szerint a "puha Brexitnek" - vagyis például egy olyan megoldásnak, amelynek alapján Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség tagja lesz, és így egyfajta vámuniós viszonyrendszerben marad az EU-val - csak 15 százalék az esélye, mivel egy ilyen mechanizmus nem tenné lehetővé Londonnak az önálló külkereskedelmi politika kialakítását. Emellett Nagy-Britanniának továbbra is érvényesítenie kellene az EU-n belüli szabad mozgást, és hozzá kellene járulnia az Európai Unió költségvetéséhez.

Az EIU az előrehozott parlamenti választásokra 10 százalékos esélyt lát, a megállapodás nélküli Brexit valószínűségét pedig mindössze 5 százalékra taksálja. A cég közölte, hogy az általa eddig várt 1,4 százalékról 1,1 százalékra rontotta a brit gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését, mivel várakozása szerint a népszavazás kiírása meghosszabbítaná a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.01.28 11:00

@Panzerkraftwagen_Drei: szerintem te másról beszélsz...a szavazás idején nemigen voltak konkrét információk, amibe lehetett volna kapaszkodni...a lényeges dolgok a tárgalások közben derültek ki..de annyira, hogy még a kormányuknak sem sikerült végig egy rendes stratégiát képviselniük...nagyjából a mai napig nem tudják, mit is akarnak....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.01.28 08:25

Azért csak tanultak valamit az angolok a brüsszeli önagyonülésező vén trottyoktól. Vagy kilépünk, vagy nem, de addig szavazunk, amíg csak benn maradunk! A sokáig tartó tárgyalások alatt volt ideje befolyásolni a libcsiknek az angol honatyákat. A nép ide, vagy oda, csak asszisztál a dologhoz. Sikerülni fog itt is, mint ahogy Brüsszelben, a szabadkőműveseknek hatást gyakorolni.
Szidjuk Orbánt a sorosozás miatt, de az eldöntött tényt, az Európai Egyesült Államokat létre fogják hozni. Ebbe komoly szerepet szántak az angoloknak, nem akarják őket elengedni.
Bármennyire is harcol néhány nemzeti kormány, a tengerentúli háttérkormányok pénze győzni fog. Soros csak egy a sok közül, /mi csak őt ismerjük/, aki ezen az ügyön dolgozik. Ő a kirakatpofa, a mumus, legyen kit szidni.
Sokkal könnyebb lesz az egységes EU-t /EEÁ/-t mozgatni, mint külön-külön 28 állammal veszekedni. Az még többe kerülne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2019.01.28 07:30

@Panzerkraftwagen_Drei: " Az európai társasház közös költségének nagy részét az angolok fizették,..."

Ezt senki sem vitatta...Viszont az is igaz, hogy az angol királynő zsebelte be a legnagyobb mezőgazdasági támogatást.... Ezzel sincs baj.

A gond ott van, hogy kilépnek, de olyan jogokat akarnak maguknak vindikálni, amilyenek csak a tagoknak jár. Ez a már említett működési szabályzat....

Ezzel te is tisztában vagy, csak jobban esik ha utálhatod egy kicsit azt az EU-t amelyik életben tartja az országot.
( bár te valószínűleg meg vagy győződve arról, hogy az EU nélkül jobban élnénk, lelked rajta. Meg kellene tanulni használni az EU-t, miként azt a szomszédaink tették...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.01.27 18:15

@Panzerkraftwagen_Drei:
Az a helyzet, hogy az angolok a társasházban akarnak lakni vagy nem, ezt nem tudják eldönteni. Olyanok mint a macskám, kikéredzkedik aztán megáll az ajtóban, egy kicsit hezitál, rájön, hogy jobb a +22 mint a kinti -12 és visszafordul.
Mindenkinek joga van a véleményét megváltoztatni, ezt senkin nem lehet számon kérni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.27 18:00

@Abbe: "hogy valaki nem fizet költséget egy társasházban"

Az európai társasház közös költségének nagy részét az angolok fizették, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html