Vészforgatókönyv az EU-s drámában - megijedtek a britek

Már csak öt hónap maradt hátra az Egyesült Királyság kilépéséig az EU-ból, ezért előkerülnek a vészforgatókönyvek. Ezek egyike szerint a kormánynak ideiglenesen el kellene fogadnia a norvég modell (a de facto EU-tagság) bevezetését. Ehhez azonban a norvégoknak is lesz egy-két szavuk.
Komócsin Sándor, 2018. október 31. szerda, 12:44
Fotó: Pixabay

Az Egyesült Királyság elhúzódó recessziót kockáztat azzal, hogy nem képes megállapodni a békés válás feltételeiről az Európai Unióval - kezdi helyzetjelentését a Business Insider. Ha nincs egyezség, akkor 2019. március végén, az Egyesült Királyság kilépésének pillanatában a WTO szabályai lépnének életben az EU és a szigetország kereskedelmében, azaz egyik napról a másikra vámhatár jönne létre a La Mancne csatorna közepén.

A Standard & Poor's hitelminősítő, a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató vállalata azt jósolja, hogy a brit gazdaság 2019-ben 1,2 százalékkal, majd 2020-ban további 1,5 százalékkal zsugorodna, ha a szigetország válási szerződés nélkül zuhanna ki az EU-ból. Ráadásul a veszteség legnagyobb része tartós lenne. Az S&P elemzéséből az is kiderül, hogy a növekedési gondok mellett az infláció 4,7 százalékra ugrana, a munkanélküliség pedig 7,4 százalékra menne fel 2020-ra, ami a legmagasabb adata lenne a 2008-as pénzügyi válság óta.

Szakértők egymásközt

A figyelmeztetést akkor fogalmazták meg, amikor London és Brüsszel szakértői szinten újrakezdte az egyeztetést a brit kilépés feltételeiről. A legkritikusabb pont továbbra is az ír-észak-ír határ kérdése: mindkét fél ígéretet tett arra, hogy fenntartja ennek mai, jelképes státusát, ám egyelőre nem tudták kitalálni, hogyan teljesítsék ezt a vállalásukat. A napokban Olly Robbins, a brit kormány első számú brexitügyi tisztviselője és Sabine Weyand, uniós partnere ül tárgyalóasztalhoz, azaz nem miniszteri, illetve EU-s főtárgyalói szinten folytatódnak az egyeztetések.

Eközben úgy tűnik, nem csillapodik a brit parlamenti képviselők igyekezete sem arra, hogy megoldást találjanak a brexit lebonyolítására. Nick Boles, a kormányzó Konzervatív Párt politikusa arra szólította fel Theresa May miniszterelnököt, hogy átmenetileg, néhány évre, az új EU-brit kereskedelmi egyezmény megkötéséig a kormány fogadja el az úgynevezett norvég modell bevezetését.

Ha a "Norway for now" kezdeményezés sikerrel járna, akkor az Egyesült Királyság 2019 márciusa után is az egységes európai piac és a vámunió része maradna. Ez biztosítaná az ír határ státusának fennmaradását és az uniós, köztük a magyar állampolgárok szabad beutazását a szigetországba.

Beszélgetnek

A Business Insider úgy tudja, hogy 15 parlamenti képviselő egyeztetett a norvég modell támogatóival. Többen közülük szintén a toryk képviselői a londoni parlamentben. A gond csak az lehet, hogy Erna Solberg norvég kormányfő jelzete: nekik és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) többi tagjának (Norvégia mellett Ausztria, Finnország, Izland, Svájc, Svédország) is lenne ehhez egy pár szava.

Természetesen üdvözölnék köreikben Nagy-Britanniát, amellyel kiváló együttműködést építhetnek ki, hiszen alapítója az EFTA-nak (majd 1973-ban, amikor az európai gazdasági térséghez csatlakozott, kilépett), de ha egy új ország be akar lépni egy működő szervezetbe, az azért további egyeztetéseket igényel - derült ki a miniszterelnök szavaiból.

Egyenlő elbírálás?

Solberg brit kollégájával, Mayjel tartott találkozója után fogalmazta meg véleményét. A londoni kormány feje sajtótájékoztatójukon kijelentette, hogy az Egyesült Királyságban élő norvég állampolgárok zavartalanul élvezhetik tovább összes szerzett jogukat függetlenül attól, hogy miként végződnek a brexittárgyalások. Ez a megjegyzés kontrasztban van Caroline Nokes bevándorlási államtitkár nyilatkozatával, miszerint ha nincs megállapodás, akkor a kilépés napján új letelepedési szabályokat léptetnek életbe ez EU-s állampolgárokkal szemben.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2018.11.01 02:33

@Panzerkraftwagen_Drei: Tudod, ha az ember ujja nem ér elég erősen a billentyűhöz, akkor esetleg kimarad egy betű. Az agy meg úgy működik, hogy korrigál, tehát néha azt látod, amit írni akartál, nem azt, amit írtál. Ez csak baki. Amit te írsz, móricka, az viszont nem csak egy elütés, hanem sületlenség. Jöhet a Ha ha ha?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.31 18:58

@flydomi: "Szep munkat vegzet a csuti gazdad."

Helyesen: végzett, így, két t-vel... mars vissza a második elemibe, Móricka, az elsőt is csak azért sikerült kijárnod mert ott még nem buktatnak a cigánypurdék miatt, azaz hálás lehetsz nekik...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2018.10.31 18:54

@Panzerkraftwagen_Drei:
"a munkanélküliség pedig 7,4 százalékra menne fel"

Érdekes, eddig éppenhogy brutális munkaerőHIÁNYT vizionáltak az EU nélkül "összeomló" brit gazdaságban a Mórickák...

Torplillacska.Az egyszeru matek nem megy neked.Szep munkat vegzet a csuti gazdad. :) Termeli a sotetseget,akiket egyszeru csettintesel tud iranyitani. :) Mars vissza az alt.elsobe egy kis matekra. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2018.10.31 15:27

@Panzerkraftwagen_Drei: elmondom hogy ne legyél sötét, jó? szóval bizonyos ágazatokban sok cég egyszerűen lelép a picsába, nem fog szenvedni a fakó nyomorultakkal. Abban az ágazatban (mivel nincs annyi cég, amelyik alkalmazna minden szabad embert), munkanélküliség lesz. Ez sajnos pont a jobban fizető ágazatokat érinti, tehát lesz sok munkanélküli gazdasági szakember meg mérnök, ezek együtt nyilván megemelik azt a bizonyos százalékban kifejezett munkanélküliséget.

Ugyanakkor a kétkezi munkák esetén az lesz, hogy nem találnak embert aki elvégezné a mezgazdi vagy a futószalagos vagy a raktári munkát, mert nem jön elég ember, érted? Darabra nem lesz elég ember hogy minden ilyen pozícióba jusson.

Nem, a mérnök nem fog elmenni a raktárba.
A raktár tulaja ugyan emelhetne bért, de ez ebben az esetben már országos méretű lenne és iszonyatos inflációt generálna, és esetleg végül ezek a fizikai munkás cégek is bezárnának.

Ez mind középsikolás alapismeretek egyébként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.31 15:05

@frikazojd: "És ebben nincs semmi ellentmondás"

Áhh dehogy. A munkanélküliség, mint tudjuk, akkor nő ha csökken, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html