Brexit: a brit fiatalok fele kivándorláson töri a fejét

A britek többsége bízik abban, hogy hazája boldogul majd az Európai Unión kívül is, ám az átlagon belül mélységes a megosztottság a kilépés és a bennmaradás hívei között, és a megkérdezettek negyede - köztük a fiataloknak csaknem a fele - a kivándorlás gondolatával foglalkozik.
MTI, 2016. szeptember 5. hétfő, 17:09
Fotó: Napi.hu

A BBC rádió közéleti 5 Live csatornájának megbízásából a ComRes közvélemény-kutató cég által elvégzett, hétfőn ismertetett országos felmérés kimutatta, hogy a brit felnőttek 62 százaléka derűlátóan ítéli meg Nagy-Britannia kilátásait a Brexit - vagyis az EU-tagság megszűnése - utáni időszakban is, 35 százalékuk viszont borúlátónak mondta magát.

A cég ugyanakkor külön is mérte azok hangulatát, akik a brit EU-tagságról júniusban rendezett népszavazáson a kilépésre, illetve a bennmaradásra voksoltak. A Brexit-párti választók körében 92 százalék, az EU-pártiak között alig 32 százalék volt a derűlátók aránya. A kilépés híveinek 7 százaléka, a további EU-tagságra voksolók 67 százaléka ítéli meg negatívan Nagy-Britannia kilátásait.

A brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépésre szavazók győztek, de például Skóciában 62 százalék, Észak-Írországban 55,8 százalék a bennmaradásra voksolt, és az egyes korosztályok között is igen jelentős volt a szavaztok megoszlása közötti különbség.

Nem díjazzák a bezárkózást

A ComRes hétfőn ismertetett felmérése szerint a népszavazás óta a brit választók 26 százalékában merült fel a kivándorlás gondolata, de a fiatalok körében ez az arány sokkal magasabb. A 18-24 éves korosztály 48 százaléka, a 18-34 éves korosztály 43 százaléka mondta azt, hogy a referendum óta eltelt időszakban foglalkozott a külföldre település lehetőségével. A 65 év felettiek körében ugyanakkor csak 7 százalék nyilatkozott így.

A generációs ellentét már a népszavazási eredményekben is élesen megmutatkozott. Egy másik nagy brit közvélemény-kutató, a YouGov nem sokkal a referendum után elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a 18-24 év közöttiek 71 százaléka a bennmaradásra, a 65 éven felüliek 64 százaléka a kilépésre voksolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.05 18:04

És hozzánk mikor érkeznek tömegével a menekülő angolok? Szívesen felajánlom panellakásomat egy londoni házacskáért cserébe, csak egy kicsit kell ráfizetni...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html