Brexit: az EU összeomlását vizionálják az oroszok

Az orosz politikusok érezhető kárörvendéssel fogadták a Brexit hírét. Enyhébb találgatásaik szerint az EU és Nagy-Britannia is meggyengül a válás miatt, a durvábbak az unió kudarcáról, a még keményebbek az EU összeomlásáról elmélkednek.
Napi.hu, 2016. június 27. hétfő, 11:29
Fotó: MTI/EPA

Az EU-tagállamok a Brexit után ellenezni fogják a további uniós témájú népszavazásokat - írta a twitteren Alekszej Puskov, az orosz Duma külügyi bizottságának elnöke. Az Ukrajnával kötött társulási megállapodást elutasító áprilisi holland, illetve a csütörtöki brit referendum után a politikai elitek kerülni fogják az ilyen referendumokat.

A nép véleménye ugyanis veszélyezteti a politikai céljaik elérését - támasztotta alá fejtegetését.

Nekik rossz, nekünk jó

A brit kilépés nyomán vissza fog térni a befektetők érdeklődése Oroszország iránt - véli Andrej Klepacs, az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekonombank (VEB) elnökhelyettese. Ha a Brexit destabilizálja az eurót és az európai tőzsdéket, az felfordulást okozhat a feltörekvő piacokon is.

Miután az orosz gazdaság a jövő évben lassan növekedésnek indulhat, a részvényárak szintén emelkedhetnek, ami vonzó befektetési célponttá teheti az országot.

Szvjo normálno

A moszkvai pénzügyminisztérium szerint a kilépés nem okoz komoly veszélyt Oroszországnak. Mérsékelni fogja a vállalatok kockázatvállalási hajlandóságát, de ez nem érinti igazán az orosz gazdaságot - fogalmazott Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter-helyettes a TASZSZ-nak nyilatkozva.

Bátor tett volt! - minősítette a brit szavazók döntését Vlagyimir Zsirinovszkij radikális jobboldali pártvezér. Nagy-Britannia után a NATO, majd a schengeni övezet, majd az euró fog összeomlani - folytatta. Sokáig éljen az orosz rubel!

Nem lesz, aki védje

Nagy-Britannia nélkül nem maradt olyan ország az EU-ban, amely buzgón védené az Oroszország ellen bevezetett szankciókat - véli Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere.

A Brexit azt bizonyítja, hogy az Európai Unió nem tudta teljesíteni elsődleges küldetését, nevezetesen, hogy átlátható, kellemes otthont nyújtson polgárainak - fejtegette Konstantin Koszacsjov az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának vezetője.

A Brexit nem érinti jelentősen Oroszországot, vannak ennél érzékenyebb gondjaink - véli Alexej Kudrin volt pénzügyminiszter, a Vlagyimir Putyin államfő mellett működő gazdasági reformbizottság elnöke. Szerinte mind Nagy-Britannia, mint az EU gazdasága gyengülni fog.

Brüsszel a hibás

A bürokratikus brüsszeli politika következménye a Brexit - mondja Szergej Zseleznyak a Duma elnökhelyettese. Az európai politikának inkább a kontinens lakóival kellene törődnie ahelyett, hogy Washingtonra hallgat és Európa homályos, elméleti integrációjával foglalkozik.

Ha ezen nem változtatnak, akkor további referendumok várhatók más európai országokban, és egyre valószínűbbé válik az EU marginalizálódása, illetve összeomlása.

A referendum hosszabb távú hatása lesz, hogy Európa elszigetelődik az Egyesült Államoktól - mondja Borisz Tyitov ombudszman. Nem Nagy-Britannia függetlenségéről van szó, hanem az EU függetlenségéről az USA-tól.

Végül a lényeg

Az NTV állami televízió kommentárja minden bizonnyal a lényeget foglalja össze orosz szempontból. Oroszország igyekszik távol tartani magát az Európában zajló folyamatoktól. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sok felmerülő kérdést könnyebb kétoldalú, államközi egyeztetésekkel megoldani, mint Brüsszelen keresztül döntésre jutni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.06.27 17:46

@Pegazus_a_borbarat: ......a következő gép lelövéséig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.27 17:14

A török miniszterelnök bocsánatot kért az orosz vadászgép lelövéséért, Oroszországot barátnak és stratégiai partnernek nevezte

www.rt.com/news/348562/putin-erdogan-turkey-pilot/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.06.27 15:17

@neduddgi: "A 70-es évektől a nyakukra ült egy réteg , ma épp neo-con néven futnak , akik szétbasszák a világot körülöttünk hogy a dollárt , mint fő amerikai exportcikket , nélkülözhetetlennek tartsák meg."

Na jó, ez most a rizsa része a történetnek, mert közbe azért volt nem kis CHF turbulencia, nem beszélve a FED kamatairól, és mostanában elég kemény a küzdelem az EU -val, és a Kínaiakkal is a gazdasági fronton!
Az viszont tény, hogy az Oroszok terjeszkedni akarnak, ha tetszik, ha nem! A gyarmati politika, és a kiterjesztése náluk igen igen lényegessé vált, főleg amiatt, hogy az olaj, és a gáz térhódítása csökken a megújulók miatt, és ez igen igen fáj a költségvetésüknek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi, 2016.06.27 14:32

@Ezt-neked: Nézd, a régi mondás ma is él, inkább egy Pershing a tanyámon , mint öt orosz az anyámon.
DE.
Ne akarjuk már az amerikaiakat jóságos védelmezőnknek látni.
A 70-es évektől a nyakukra ült egy réteg , ma épp neo-con néven futnak , akik szétbasszák a világot körülöttünk hogy a dollárt , mint fő amerikai exportcikket , nélkülözhetetlennek tartsák meg.
Gyakorlatilag pénznyomtatásból élnek, abból tartják fenn az ikerdeficitüket.
Az iparuk a Clinton féle NAFTA miatt elment, az infrastruktúrájuk leromlott, olyan jövőbeli nyugdíjígéreteik vannak , amiket kizárt hogy ki tudjanak fizetni.
Sikerült még a termőföldjeiket is lerabolni
http://www.scientificamerican.com/article/only-60-years-of-farming-left-if-soil-degradation-continues/
Kapitalizmus at its best.
Szakadjatok már le Hollywood-ról meg a CNN-ről, WSJ-ről, komoly gondjaik vannak otthon, ha a petrodollár rendszer összeomlik olyat látsz amit álmodban nem hittél volna.
Ezért utálom az itthoni sajtót mert ezekről egy hangot nem írnak, pedig sok amerikai húzást megmagyaráznak.
Mondjuk nézd meg ki birtokolja, finanszírozza pl. a Napi-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.06.27 14:29

Eldőlt az első dominó. AdiEU EU.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html