Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután a még Theresa May azóta lemondott miniszterelnök által kialkudott brexit megállapodást többször leszavazta a parlament, az új kormányfő, Boris Johnson új javaslattal kellett, hogy előálljon. A londoni kormány legújabb tervezete szerint Észak-Írországnak kettős vámrendszerben kellene lennie, azaz egyszerre vonatkoznának rá az EU-s és a brit vámszabályok. Az unió legenyhébb kifogása ezzel szemben, hogy igencsak bonyolultnak látszik.

Hogy nagyon nem akarták akasztani a folyamatot, látszott csütörtökön is: az Európai Tanácsban - a tagállamok kormányfőit tömörítő szervezetben - aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről. A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi - derül ki a hvg.hu cikkéből.

A lépés azért fontos, mert a brit EU-tagság megszűnésének határideje október 31., ameddig már csak két hét van. Az idő rövidsége miatt a brit parlamentben már szombaton rendkívüli ülés lesz, hogy végre döntsenek. A mostani ET-határozat szövege pedig nem tartalmaz halasztásról szóló passzust, vagyis elvben, ha az Egyesült Királyság tovább teketóriázik, akkor megállapodás nélkül esik ki az unióból, aminek beláthatatlanul negatív gazdasági következményei lehetnek.

A megállapodásból még az derül ki, hogy nem kerül veszélybe az uniós támogatások kifizetése: az Egyesült Királyság vállalta, hogy 2020 végéig teljesíti pénzügyi kötelezettségeit az EU költségvetés felé.

Ezzel együtt az EU-s lépés inkább gesztusnak tűnik és a kilépés nem történik meg október 31-én: a tízfős parlamenti képviselettel rendelkező északír unionista pártnak (DUP) kétségei vannak a brexitmegállapodás-tervezettel kapcsolatban, amelyet az EU és a londoni kormány tárgyaló delegációi tető alá hoztak. Boris Johnson kormányának így nincs többsége a javaslat mögött, és az ellenzéktől sem várhatnak segítséget, mert a Munkáspárt szerint nem lehet elfogadni ezt a megállapodást. A parlament korábban szavazott arról, hogy a rendezetlen kilépés elkerülése végett kötelezik a miniszterelnököt egy újabb halasztásra az uniónál, ha a javaslat megbukna.