A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett harmadik becslése szerint a hazai össztermék (GDP) a szeptemberrel végződött három hónapban 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az ONS első két becslésében 0,5 százalékos negyedéves növekedés szerepelt.

A felülvizsgálatot az indokolta, hogy az üzleti és a pénzügyi szolgáltatási szektor aktivitása élénkebb volt a korábban számítottnál.

Az ONS új adatai szerint a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 2,2 százalékkal volt magasabb, mint 2015 azonos időszakában. Ez 0,1 százalékponttal kevesebb az előző két becslésnél, mivel a statisztikai hivatal az idei első és második negyedévi növekedési ütemre adott becslését egyaránt 0,1 százalékponttal 0,3, illetve 0,6 százalékra rontotta.

Az ONS hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szeptemberben zárult három hónap volt a 15. olyan negyedév egymás után, amelyben a brit gazdaság teljesítménye növekedett.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint a pénzügyi válság sokkja okozta recesszió idején, a 2009 második negyedévében elért mélypontig a brit hazai össztermék 6,3 százalékkal zuhant, jelenleg azonban már 8,1 százalékkal meghaladja a recesszió előtt, 2008 első negyedében mért csúcsszintet.

Az ONS kitér arra is, hogy a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül már csak az olasz gazdaságnak nem sikerült utolérnie a pénzügyi válság előtti önmagát: az olasz hazai össztermék még mindig 7,7 százalékkal elmarad a válság előtt mért legutóbbi csúcsszinttől. A G7-gazdaságok közül Kanada produkálta a leglendületesebb fellendülést, 13,6 százalékkal meghaladva eddig a válság előtti csúcsteljesítményt.

Londoni pénzügyi elemzők a brit gazdaság kilátásait viszonylagos derűlátással ítélik meg.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics az új növekedési adatokat értékelő kommentárjában közölte: az eddigi aktivitási jelzőszámok alapján azzal számol, hogy a brit hazai össztermék az idei év egészében 2 százalékkal bővül. A ház jövőre már lassulást vár, de előrejelzése szerint a brit gazdaság növekedési üteme 2017-ben is eléri az 1,5 százalékot.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics a brit gazdaság idei teljesítményéről és jövő évi kilátásairól összeállított új tanulmányában "nagyon borúlátónak" nevezte azokat az előrejelzéseket, amelyek megtorpanó növekedést, sőt recessziót valószínűsítettek a brit EU-tagságról tartott - a kilépésre szavazók által szűk többséggel megnyert - népszavazás utáni időszakra.

A cég az idei év egészére 2,1 százalékos növekedést vár, de elismeri, hogy 2017-re ennél jóval lassabb ütemű növekedés valószínűsíthető, mindenekelőtt a gyengülő font inflációemelő hatása és a reálbérek ebből eredő eróziója miatt. A ház kiemeli, hogy kereskedelmi súlyozású bázison a font 14 százalékkal gyengült a népszavazás óta, és ennek következtében a tizenkét havi infláció az idei év végén várhatóan eléri a 1,5 százalékot az év elején mért 0,3 százalék után.

Mindezt egybevetve az Oxford Economics 2017-re szintén 1,5 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban. A cég elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy ez a prognózis meghaladja a konszenzust, mivel várakozásuk szerint a gyenge fontból eredő külső versenyképességi előny ellentételezi a hazai fogyasztásra gyakorolt hatást.