Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alsóház elé terjesztett rövid, mindössze négysoros tervezet szövege szerint Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból.

Az alsóház először a jövő héten kedden vitathatja meg a javaslatot, de a képviselők három vitanapot tartanak, az utolsót február 8-án, amelyen szavaznak is a tervezetről.

May korábban többször is hangoztatott álláspontja szerint az 50. cikkely aktiválása - amelyet a kormány az idei év első negyedének végéig irányzott elő - az ő személyes döntési jogkörébe tartozik.

A legfelsőbb bíróság keddi végzésében azonban kimondta, hogy a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása.

A Business Insidernek nyilatkozó források szerint a kormány most arra fog törekedni, hogy a törvényjavaslatot még jóval a miniszterelnök által korábban bejelentett március végi határidő előtt el tudják fogadtatni mindkét házzal.

A javaslat nagy valószínűséggel nagy többséggel át fog menni, miután a Munkáspárt jelezte, hogy nem fogja blokkolni annak megszavazását. Az ellenzék viszont várhatóan rengeteg módosítót ad majd be annak érdekében, hogy ezekkel megpróbálják alakítani a kormány stratégiáját az EU-val folytatott tárgyalásokon.

A Munkáspárt a tervek szerint arra akarja rávenni a kormányt, hogy kötelezze el magát Nagy-Britannia uniós közös piaci tagsága mellett, illetve vállaljon kötelezettséget a munkavállalói jogok, a környezetvédelem és a szociális védelem biztosítására.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) mintegy 50 módosítót adhat be annak érdekében, hogy megakadályozza a "kemény brexitet".

A Liberális Demokraták nem fogják megszavazni a törvényjavaslatot, hacsak a kormány nem ígéri meg, hogy tart egy második referendumot Nagy-Britannia uniós kilépésének végső feltételeiről.

May szerdán ígéretet tett arra, hogy kiad egy fehér könyvet a kormány kilépési tervéről, ennek pontos dátuma viszont még nem ismert.