Brexit: csak ámulnak a britek, nem erről volt szó!

Nagy-Britannia arra ébredt hétfőn reggel, hogy van egy ügyvezető, azaz béna kacsa miniszterelnöke, egy zombi ellenzéke van és a Brexit-párt vezére kaméleonként viselkedve egészen másról beszél most, mint négy nappal ezelőtt. Jó reggelt, szavazók!
Napi.hu, 2016. június 27. hétfő, 09:45
Fotó: Reuters

George Osborne brit pénzügyminiszter felállt a Titanic parancsnoki hídjára, hogy szóljon az utasokhoz. A jéghegyet, amelynek a hajó nekiment Boris Johnson, London volt tory polgármestere, a Brexit-párt vezére képviseli, aki ma reggel egészen másként szólt a szavazókhoz, mint csütörtöki függetlenségi népszavazás előtt. Ezzel indult a hét első napja Nagy-Britannában a BBC-n idézett twitterezők szerint.

Indul a válságkezelés

Osborne azokról az intézkedésekről beszélt, amelyeket a brit jegybankkal (BoE), illetve a többi fejlett ország (G7) pénzügyi vezetőivel tesznek a Brexit okozta gazdasági sokk kezelésére. A szigetország pénzügyi rendszere felkészültebb most, mint a 2008-as pénzügyi összeomlás idején volt, ezért képes levezetni a feszültséget.

Bejelentette, hogy a BoE kész 250 milliárd fontot (a magyar GDP nagyjából háromszorosa) a brit bankrendszer rendelkezésére bocsátani, ha a pénzintézeteknek forrásra lenne szükségük.

Beszédének egyik kiemelkedő megjegyzése az volt, hogy egyelőre nem gondolkodnak pótköltségvetésében, de az is kiderült, hogy a kilépést támogatók bármely ígéretének teljesítéséről sincs szó. Az előbbivel a Remain-kampány riogatta a szavazókat, ám Osborne most csak kiigazításokról beszélt, ráhagyva a költségvetés átszabását az új kormányra, amely David Cameron miniszterelnök októberi távozása után állhat fel.

Beszélgessünk!

A Leave ígéreteinek bizonytalanságára utal, hogy Osborne szerint csak akkor kellene benyújtani Nagy-Britannia kilépési szándékát az uniós alapszerződés 50-es cikkelye szerint Brüsszelben, amikor eldől, hogy a szigetország milyen viszonyt óhajt kialakítani az EU-val. Ez lehet akár a norvég-svájci modell is, amelyben a brit gazdaság az egységes európai piac része marad, de be kell fizetnie az uniós költségvetésbe és biztosítania kell a munkaerő szabad áramlását.

Nem erről volt szó

Boris Johnson volt londoni polgármester, a kilépéspártiak vezére egészen más arcát mutatja hétfőn, mint amilyet csütörtök előtt láthattunk - állapítja meg Norman Smith, a BBC publicistája. Megdicsérte például Mark Carneyt, a BoE elnökét, aki a Brexit következményeivel kapcsolatos figyelmeztetése miatt korábban élesen támadott.

Osborn, aki szintén megkapta a magáért, olajágat kapott tőle. Ma már úgy látja, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter kezében jó helyen van a gazdaság irányítása.

Emellett hűtötte a bevándorlással kapcsolatos várakozásokat is, egyebek mellett megismételte, hogy aki már ott van vagy lehet állása Nagy-Britanniában, az továbbra is beléphet az országba. A publicista azon lamentál, hogy vajon azért vált-e "szofisztikáltabbá" a stílusa, mert jó eséllyel ő lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.

A zombi és a béna kacsa

A brit Munkáspárt jó úton halad afelé, hogy zombi párttá váljon - állapítja meg Ross Hawkins, a BBC politikai szakírója. A Leave győzelmét látva olyanok fordultak szembe Jeremy Corbyn párvezérrel, akik korábban nem támadták, majd részben szervezetten részben spontán lázadást indítottak ellene.

Corbynt azzal vádolják, hogy valójában Brexit-párti, ezért "elszabotálta" a párt Remain-kampányát.

A pártelnök ellen már hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a Munkáspárt parlamenti frakciójában, ő viszont bejelentette, hogy ha felmentik, akkor újraindul posztjáért. Így aztán a szigetország azzal szembesül, hogy lemondott, gyakorlatilag ügyvezető kormányt vezető, béna kacsa miniszterelnöke egy élő halott, zombi ellenzékkel áll szemben az ország élén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.06.29 04:14

@na4: "Az, hogy a RR egy holding, és több cég is van mögötte többféle termékkel - nos ezt egy ovis is tudja."

Az lehet, hogy egy ovis tudja, de nagyon ugy tunik hogy te nem. A RR nem egy holding es nem tobb ceg van mogotte ahogy irod. Ket RR van, az egyik RR Motors a masik RR Plc mint mar irtam. Semmi kozuk egymashoz.Reges regen volt, de mar joideje nincs. Nehez felfogni hogy hulyeseget irtal?

"Ti meg ezen rugóztok."

Igy is hivhatjuk, meg ugy is, hogy hulyeseget irtal, kijavitottunk de te tovabbra is ragaszkodsz az eredeti hulyesegedhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2016.06.28 23:45

Nagyon ostoba emberek azok, akik azt hitték, hogy ez a döntés megúszható politikai, gazdasági hisztéria nélkül... ez törvényszerű. Egy csomó dolgot indokolatlanul felfújnak. GB gazdaságilag elég stabil lábakon áll ahhoz, hogy ezt a lépést megtegye, ill. a negatív következményei elviselje. Ki fogják bírni. Ha GB tovább bomlik, szétesik na és? Azt is ki fogják bírni. Ha Magyarország trianon után még mindig létezik, az angolok is ki fogják bírni.
Egyébiránt egyetértek a Brexittel, kellett ez a pofon a brüsszeli elmeháborodottaknak.
-
Egyszerűen szégyen és nevetséges az az eu, amely megengedi hogy egy iskolázatlan, alkoholista legyen a vezére.
Az eu jelenlegi káoszáért (ami nem most kezdődött), és a Brexitért kizárólag az eu vezetése a felelős, és elvárom, hogy minimum eltakarodjanak a fenébe mind egytől, egyig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.06.28 17:19

@HauserArnold: Én végig a Rolls-Royce névről, brand-ről beszéltem. Az, hogy a RR egy holding, és több cég is van mögötte többféle termékkel - nos ezt egy ovis is tudja. Ki vonta ezt valaha kétségbe? Ti meg ezen rugóztok. OMG, csak ennyire futja? Rolls-Royce is unique anyway.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.06.28 10:27

Ami az agyhalottak számát illeti, minden nép csak alá becsüli a sajátjai számát, a kijózanodáshoz óriási pofonok kellenek, lásd most az iszlám állam, arab tavasz, képesek
népek a 21. században a 2000 évvel ezelőtti hitvitákat egymás kiirtásával boldogan lefolytatni, oroszok nagy katalin jellegü hódító háborukat folytatni testvéreik ellen, angolok
európaiakat idegeneknek tekinteni , miközben az USA-ban már rég testvérek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.06.28 10:07

@Rodent: Termeszetesen nem a VW tulajdonaban van a RR, a BMW -e a markanev. A VW csoportban a Bentley van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html