May, aki hétfő este számolt be a londoni alsóház képviselőinek a múlt heti EU-csúcsértekezletről, kijelentette ugyanakkor: a brit kormány "abszolút elkötelezetten" törekszik olyan megoldásra, amellyel elkerülhető a fizikai ellenőrzés visszaállítása ezen a határszakaszon a brit EU-tagság megszűnése után. Hozzátette: London ugyanilyen elkötelezettséggel vetne el minden olyan megoldást, amely Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé emelne fizikai határt.

A brit kormányfő ezzel arra utalt, hogy az Európai Bizottság javaslata értelmében az ír sziget egésze "közös szabályozási térséggé" alakulna át, ha nem születik egyéb megoldás a fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülésére Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán.

A brit kormány ezt a bizottsági javaslatot eddig is többször és határozottan elvetette. Londoni értelmezés szerint ugyanis ez a megoldás gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, és ez kikezdené az Egyesült Királyság területi és belső kereskedelmi integritását, mivel gyakorlatilag Észak-Írország és a többi országrész közé, az Ír-tengerre helyezné át a vámhatárt.

A vita hátterében az áll, hogy a konzervatív párti brit kormány az EU-tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az Európai Unió egységes belső piacáról és vámuniójából is, azzal az érvvel, hogy egyrészt a brexit után csak így tud önálló kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat kötni más országokkal, másrészt a további tagság e két sarkalatos integrációs szerveződésben olyan feltételek teljesítésére kötelezné Londont - mindenekelőtt az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás kérdésében -, mintha Nagy-Britannia ki sem lépne az EU-ból.

Megválaszolatlan kérdések

E nézeteltérés miatt megválaszolatlan mindmáig az a kérdés, hogy miként lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres, jelenleg teljesen nyitott határán, amely a brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Theresa May a londoni alsóházban tartott hétfő esti beszámolójában is megerősítette azt a hivatalos brit álláspontot, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság integráns része, és London soha nem fogadná el határok megjelenését az Egyesült Királyságon belül. Hozzátette: a csúcsértekezleten figyelmeztette a többi EU-tagország vezetőit arra, hogy a brit parlament aligha hagyna jóvá olyan kilépési megállapodást, amely nem határozza meg világosan Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét.

Jön a fehér könyv

May megerősítette, hogy péntekre összehívta kabinetjét a brit kormányfők vidéki rezidenciájára, Chequersbe az EU-hoz fűződő majdani viszonyrendszer lehetséges formáinak kidolgozására, és a kormány a jövő héten úgynevezett fehér könyvet ad ki javaslatairól.

A brit miniszterelnök közölte: az EU-csúcson egyetértés volt abban, hogy sürgősen fel kell gyorsítani a kilépési feltételekről folyó tárgyalásokat.
A kihelyezett chequersi kabinetülésre mély megosztottság közepette készül a brit kormány. A Konzervatív Párt élesen EU-szkeptikus szárnyának prominens képviselői ugyanis azt követelik, hogy Nagy-Britannia minden intézményes kapcsolatot szüntessen meg az Európai Unióval, és alig burkoltan azzal fenyegetik Theresa Mayt, hogy az állásába kerülhet, ha a péntekre összehívott chequersi értekezleten nem ilyen értelmű döntés születik.

Képünk forrása: Shutterstock