Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök előző este jelentette be, hogy az Európai Unióval elért megállapodást egyelőre nem terjeszti az alsóház elé szavazásra. Ezt azzal indokolta, hogy jóllehet az egyezmény számos kulcsfontosságú pontjának széles körű a támogatottsága, egy elem, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás esetében "mélységes aggályok tapasztalhatók", és ha a szavazást az eredeti terveknek megfelelően kedd este megtartották volna, az egyezményt az alsóház "jelentős többséggel" elutasította volna.

A kormányfő nem jelölt ki új időpontot a szavazásra.

Az alsóház keddi ülésnapján azonban Robin Walker, a brexit-ügyi minisztérium államtitkára kijelentette: a kormány szándéka az, hogy a megállapodás január 21. előtt a ház elé kerüljön. A január 21-i határidő eredetileg a brit EU-tagság megszűnéséről intézkedő törvényben szerepel, és arról intézkedik, hogy a kormánynak nyilatkoznia kell a brexitfolyamat további irányáról alkotott elképzeléseiről, ha addig az időpontig nem születik megállapodás az EU-val a brexit feltételrendszeréről, vagy ha a megállapodást a parlament elutasítja, és a januári határidőig nem kerül újabb brexitegyezmény a törvényhozás elé.

Kedden a Downing Street szóvivője is jelezte, hogy Theresa May január 21-ig az alsóház elé terjeszti szavazásra a brexit-megállapodást.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a szavazás elhalasztásáról általa kezdeményezett soron kívüli keddi vitanapon azonban kijelentette: ha Theresa May - aki kedden Hágában és Berlinben tárgyalt a brexitmegállapodás ügyében kialakult nagy-britanniai helyzetről - "néhány meleg, biztató szón kívül" üres kézzel tér haza, akkor azonnal a parlament elé kell terjesztenie szavazásra a brexit-megállapodást. Corbyn szerint ha a kormányfő ezt nem teszi meg, akkor távoznia kell tisztségéből.

A Munkáspárt vezetője ugyanakkor egyelőre nem kötelezte el magát a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány beterjesztése mellett, jóllehet több kisebb ellenzéki párt is szorgalmazta, hogy a legnagyobb ellenzéki erő vezetőjeként ezt tegye meg. Kijelentette: a Munkáspártnak természetesen nincs bizalma a konzervatív párti kormányban, de az ennek megfelelő lépéseket "majd a megfelelő időpontban" teszi meg, annak érdekében, hogy valóban meg lehessen szabadulni a jelenlegi kormánytól.

A Konzervatív Párt a tavalyi előrehozott parlamenti választások óta kisebbségben, a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójának eseti külső támogatásával kormányoz.

Jóllehet a brexitmegállapodást a DUP is élesen bírálja és elutasítja, a párt vezetése azonban tudatta, hogy bizalmatlansági szavazás esetén felsorakozna a Konzervatív Párt mögött.