Új miniszterelnökünk van egy új kabinettel, amely a modern idők legnagyobb kihívásaival kell, hogy megbirkózzon: a brit kilépési tárgyalásokkal, a Trump-adminisztrációval és a skót függetlenedéspárti nacionalistákkal - írja Hague a Daily Telegraph-ban megjelent cikkében.

A korábban az alsóházat és a brit külügyminisztériumot is irányító politikus szerint Theresa May kormányfőnek egy előrehozott törvényhozási választást kellene kiírnia, ahelyett hogy kitölti a mandátumát 2020-ig. Hague úgy látja, hogy az unióból való kilépéshez nagyobb parlamenti többségre van szüksége a kormánynak, hogy átverje a brexit-tárgyalásokat a képviselőkön.

Most vagy soha

A politikus szerint ennél jobb lehetőség már nem lesz erre, mint most, amikor a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt (Labour) éppen összeomlik, a tömörülést belső harcok gyengítik. Corbynt a saját pártja akarja száműzni, a választók is elfordultak a baloldali párttól. A legújabb felmérések szerint a munkáspárt tagjainak 36 százaléka a vezető azonnali távozását akarja, további 14 százalék szerint Corbynnak még a következő választások előtt át kellene adnia a párt irányítását. Tavaly novemberben még 63 százalék állt ki a baloldali politikus mellett. A kutatók szerint átlagosan a képviselői helyek 15-20 százalékát szerezhetné meg a Labour.

Az előrehozott választás ellen szól, hogy May korábban többször közölte, hogy kitöltené a teljes mandátumát. Akkor azzal indokolta a döntését, hogy az országnak stabilitásra van szüksége egy olyan bizonytalan korszakban, mint a mostani kilépési periódus.

Ezzel Hague is tisztában van, azonban szerinte a minisztereknek mindenképpen meg kellene fontolnia ezt a lépést. Egy nagyarányú választási győzelem ugyanis azt jelentené, anélkül dönthetnek az Európai Uniónál a kilépési szerződésről, hogy a brit parlamentben kényelmetlen alkukat kellene megkötniük.

Nagy vita van

Jelenleg a legnagyobb vita arról van, hogy az EU-s tagállamokból érkezett munkavállalókkal mi történjen a kilépés után. Múlt héten jelent meg egy 56 oldalas tanulmány, amelyet a brit uniós tagság megszűnéséhez vezető folyamat törvényhozási felügyeletére alakult alsóházi bizottság készített. Eszerint az EU-társállamokból Nagy-Britanniába települt milliók nem szeretnék, ha a brit kormány alku tárgyává tenné további sorsukat. May ugyanakkor az Európai Unió vezetőivel szeretne megállapodni az ő sorsukról, különböző feltételeket szabva.