A Bank of England bejelentette, hogy pluszlikviditást fog kínálni a brit pénzügyi szektor szereplőinek a Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről döntő kora nyári népszavazás időszakában - tudósított a Bloomberg. Ezzel javítani akarják a bankok hozzáférését a működésükhöz szükséges pénzforrásokhoz.

A BoE három kiegészítő indexált, hosszú távú repolehetőséget nyit majd a pénzintézetek előtt a június 23-ai referendum előtti és utáni napokban. Ezzel az ebben a hónapban szokásos egy helyett négy ilyen forrást vehetnek majd igénybe a bankok.

Csak semmi pánik!

Az intézkedés elővigyázatossági lépés - tudta meg a hírügynökség az ügyhöz közel álló forrástól -, amellyel biztosítani kívánják az angol font használatának zavartalanságát a kritikus napokban. A neve elhallgatását kérő forrás hangsúlyozza, hogy nem azért hozták meg ezt a döntést, mert a BoE attól tart, hogy valamilyen különleges stressz fenyegetné a nemzeti valutát.

Úgy tűnik, ezzel egyetérthetnek a szakértők is. Legalábbis Orlando Green, a Crédit Agricole kötvénypiaci stratégája elővigyázatossági lépésnek tekinti a BoE tervezett intézkedését. Önmagában az a tény is jelentős árfolyamhullámzásokat okozhat, hogy a függetlenségpártiak győzelme egyet jelentene az ugrással az ismeretlenbe. Ennek kivédésére adhat némi plusztámogatást a bankoknak a jegybank.

Készülnek

Mark Carney, a BoE kormányzója csütörtökön járul a parlament költségvetési bizottsága elé. Meghallgatásán ismerteti a jegybank álláspontját a népszavazás lehetséges kimenetelihez társuló költségekkel és hasznokkal kapcsolatban. Ezt mintegy megelőlegezi a hét elején bejelentette intézkedés, amely azt mutatja, hogy a banknál készítenek biztonsági tartalékterveket is.

Nem szundítanak el

A BoE nem hozott különleges likviditásbővítő intézkedéseket a 2014. szeptemberi skóciai függetlenségi népszavazás előtt. Később azonban nyilvánosságra hozták azokat a vészhelyzeti terveket, amelyek alapján pénz pumpáltak volna a gazdaságba Nagy-Britannia szétszakadása esetén.

A jegybank egyértelműen el akarja kerülni, hogy azzal vádolhassák: elaludt a kormány mögött, amikor ébernek kellett volna maradnia - derül ki Jason Simpson, a Société Générale SA londoni stratégájának szavaiból. A tartalékterv bő pénzellátást biztosíthat a kereskedelmi bankoknak, ha erre lenne szükségük.