Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit EU-tagság a jelenleg érvényes menetrend alapján január 31-én - illetve közép-európai idő szerint február 1-én nulla órakor - szűnik meg.
Boris Johnson miniszterelnök a két hete tartott, előrehozott parlamenti választás után kijelentette, hogy a brit kormány "elsöprő erejű" felhatalmazást kapott a választóktól a brexit-folyamat végigvitelére, és ezt január 31-ig végre is hajtja.

A választáson a kormányzó Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az addigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

Az új összetételű alsóház múlt pénteki első ülésnapján a kormány nagy többséggel elfogadtatta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit; a végleges ratifikáció januárra várható.

Timmermansnak megszakad a szíve

Timmermans csütörtökön megjelent személyes hangvételű cikkében többször is hangsúlyozza, hogy mennyire szereti Nagy-Britanniát és a briteket. Úgy fogalmaz: megszakad a szíve Nagy-Britannia távozása miatt, de tiszteletben tartja a döntést.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia maga is bizonytalan ebben a kérdésben, mint ahogy mindig bizonytalan volt az EU-ról alkotott véleményében is.

Timmermans a kilépésről döntő népszavazásra utalva azt írja, hogy egyáltalán nem volt szükség ennek a kérdésnek az erőltetésére, "de hát Önök megtették, és szomorúan látom, hogy ez Önöknek is fáj".

Sok  felesleges kárt okoz

Ráadásul a bizonytalanság a brit távozás után is fennmarad, és a kilépési folyamat nagyon sok felesleges kárt okozott Nagy-Britanniának és mindenki másnak, és félő, hogy még további károk keletkeznek - áll a holland EU-politikus csütörtöki írásában.

Timmermans közölte: tudja, hogy a britek egyedinek és másoktól különbözőnek tartják magukat, de minden európai nemzet egyedi, és a köztük lévő különbözőségekből csodálat, meglepetés, kényelmetlen érzés, félreértés, nevetségesség, egymás kifigurázása, de szeretet is fakadhat.

Jó időkben e különbözőségek teszik Európát az elképzelhető legkreatívabb, legtermékenyebb, legbékésebb és legvirágzóbb családdá. Rossz időkben azonban e különbözőségeket manipulálni lehet félelemkeltés, felsőbbrendűség hirdetése és a családtagok egymásnak ugrasztása végett, és ebben az esetben a dolgok gyorsan kicsúszhatnak az ellenőrzés alól - fogalmaz cikkében a bizottsági alelnök.

Timmermans szerint azonban az EU minden hibája ellenére a legjobb eszköz a jó időkre jellemző értékek érvényesítésére. Hozzáteszi: szomorú, hogy az európai család egyik tagja a kapcsolatok megszakítására készül, vigasszal tölti el ugyanakkor az a gondolat, hogy a családi kapcsolatokat igazából soha nem lehet elvágni.

"Mi nem megyünk sehova, és bármikor szívesen látjuk Önöket ismét sorainkban" - zárja cikkét az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.