A briteket jobban aggasztja a bevándorlás korlátozásának lehetősége, mint a szigetország gazdaságának részvétel a közös európai piacon - idézi a Survation Ltd. és az ITV Plc friss közvélemény-kutatásának eredményét a Bloomberg.

A hírügynökség szerint ez arra utal, hogy Theresa May miniszterelnök kemény Brexitet előrevetítő politikája összhangban van a közhangulattal. A felmérés válaszadónak 58 százaléka egyetért azzal, ahogy a kormányfő kezeli a válást, és csak negyedük ellenzi a kormány Brexit-politikáját.

Sehogy se jó

May ellentétbe került a londoni City bankáraival, amikor világossá tette, hogy fontosabbnak tarja a külföldiek - Nagy-Britannia esetén főként a kelet-közép-európai vendégmunkások - beáramlásának korlátozását, mint a pénzintézetek európai szolgáltatási jogosítványainak megőrzését.

Miközben a bankárok azért aggódnak, hogy az utóbbiak elvesztése miatt bankjaik hátrányba kerülhetnek a kontinensen működő versenytársaikkal szemben - és ezért központjaik áttelepítését tervezik -, a lakosság többsége azt gondolja, hogy a vendégmunkások elveszik az állásaikat és olcsón dolgozva leszorítják a béreket.

Többség dönt

A szakértők egyetértenek abban, hogy a szavazók jelentős része azért voksolt az uniós kilépés mellett a júniusi referendumon, mert túlzottnak tartja az elmúlt években felgyorsult migrációt. A korábbi kormány azt ígérte, hogy évi 100 ezer alá szorítja az érkezők számát, ám ezt nem tudta teljesíteni.

May, aki a népszavazás után vette át az ország irányítását, úgy gondolhatja, hogy a szélesebb közvélemény igényeinek teljesítésével erősítheti meg a hatalmát. Ezért tolhatja háttérbe a bankok igényeinek teljesítését - spekulál a Bloomberg.

Újra Brexit

Az emberek többségét az sem ingatta meg véleményében, hogy a font 18 százalékot veszített értékéből a Brexit győzelmét hozó szavazás óta. A felmérésből ugyanis az is kiderült, hogy ha újabb referendumot tartanának Nagy-Britannia uniós kilépéséről, akkor ismét az igenek győznének.

A válaszadók 47 százaléka a Leave-re adná a voksát, míg 46 százalékuk a Remainre szavazna. A bizonytalanok aránya eszerint elég nagy: az emberek hét százaléka nem tudja mi lenne a jobb.

Merre kéne indulni?

Érdekes, hogy a legfrissebb felmérés nincs összhangban egy ugyancsak frissnek minősíthető, múlt heti közvélemény-kutatással. Ez a Survation-ITV vizsgálat eredményével ellenkező eredményt hozott, azaz arra lyukadt ki, hogy a briteknek fontosabb a közös piac megőrzése, mint a bevándorlás korlátozása.

Egy közös tanulsága van minden felmérésnek: a brit társadalom durván megosztott - állapítja meg a Bloomberg.