Brexit: inkább a szakadékba zuhanás, mint a bevándorlók

Egy friss felmérés szerint a britek többsége beáldozná országa részvételét az egységes európai piacon annak érdekében, hogy kevesebb bevándorló érkezzen az országba. Ha most lenne a népszavazás, ismét a kilépéspártiak győznének.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 11:07
Fotó: MTI/EPA

A briteket jobban aggasztja a bevándorlás korlátozásának lehetősége, mint a szigetország gazdaságának részvétel a közös európai piacon - idézi a Survation Ltd. és az ITV Plc friss közvélemény-kutatásának eredményét a Bloomberg.

A hírügynökség szerint ez arra utal, hogy Theresa May miniszterelnök kemény Brexitet előrevetítő politikája összhangban van a közhangulattal. A felmérés válaszadónak 58 százaléka egyetért azzal, ahogy a kormányfő kezeli a válást, és csak negyedük ellenzi a kormány Brexit-politikáját.

Sehogy se jó

May ellentétbe került a londoni City bankáraival, amikor világossá tette, hogy fontosabbnak tarja a külföldiek - Nagy-Britannia esetén főként a kelet-közép-európai vendégmunkások - beáramlásának korlátozását, mint a pénzintézetek európai szolgáltatási jogosítványainak megőrzését.

Miközben a bankárok azért aggódnak, hogy az utóbbiak elvesztése miatt bankjaik hátrányba kerülhetnek a kontinensen működő versenytársaikkal szemben - és ezért központjaik áttelepítését tervezik -, a lakosság többsége azt gondolja, hogy a vendégmunkások elveszik az állásaikat és olcsón dolgozva leszorítják a béreket.

Többség dönt

A szakértők egyetértenek abban, hogy a szavazók jelentős része azért voksolt az uniós kilépés mellett a júniusi referendumon, mert túlzottnak tartja az elmúlt években felgyorsult migrációt. A korábbi kormány azt ígérte, hogy évi 100 ezer alá szorítja az érkezők számát, ám ezt nem tudta teljesíteni.

May, aki a népszavazás után vette át az ország irányítását, úgy gondolhatja, hogy a szélesebb közvélemény igényeinek teljesítésével erősítheti meg a hatalmát. Ezért tolhatja háttérbe a bankok igényeinek teljesítését - spekulál a Bloomberg.

Újra Brexit

Az emberek többségét az sem ingatta meg véleményében, hogy a font 18 százalékot veszített értékéből a Brexit győzelmét hozó szavazás óta. A felmérésből ugyanis az is kiderült, hogy ha újabb referendumot tartanának Nagy-Britannia uniós kilépéséről, akkor ismét az igenek győznének.

A válaszadók 47 százaléka a Leave-re adná a voksát, míg 46 százalékuk a Remainre szavazna. A bizonytalanok aránya eszerint elég nagy: az emberek hét százaléka nem tudja mi lenne a jobb.

Merre kéne indulni?

Érdekes, hogy a legfrissebb felmérés nincs összhangban egy ugyancsak frissnek minősíthető, múlt heti közvélemény-kutatással. Ez a Survation-ITV vizsgálat eredményével ellenkező eredményt hozott, azaz arra lyukadt ki, hogy a briteknek fontosabb a közös piac megőrzése, mint a bevándorlás korlátozása.

Egy közös tanulsága van minden felmérésnek: a brit társadalom durván megosztott - állapítja meg a Bloomberg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.10.26 10:52

visszamenolegesen senkit nem rugnak ki, tehat aki mar bevandorolt, az maradhat. gondolom joparan megszerzik az angol allampolgarsagot is, leven jopar eve itt el mar a zome. en tovabbra sem latom a kilepes ertelmet, tobbek jobbak nem lesznek tole, ellenben a mai vilagban kis orszag (itt a 60 millio vs 360 millios usa, 500 millio eu, milliard+ kina es india) baszott kevesnek tunik. egy terben korlatozott kis sziget, nem tud hatekonyan onellato maradni. onellato lehet, de biztos, hogy nem fog olyan olcson termeket eloallitani, mint az arra szakosodott orszagok.

en ugy latom, hogy az egyszeru nep nem tud felelos dontest hozni ilyen jellegu kerdesben. fingjuk nincs a gazdasagrol, ergo konnyen lemondanak a "bankok" hasznarol. odaig mar nem jutnak el, hogy a bankrendszeruk allitja elo az adobevetelek minden hatodik fontjat, mert az orszaguk lakoosganak a meretehez kepest egy 10* akkora piacra vannak beengedve. ezt a kiesest ki fogja befizetni? egyszerubb nekik zsigerbol a nem jojjon tobb kelet europai mellett x-elni, hiszen a masikat nem is ertik, nem is fogjak fel. epp ezert kene a kepviselokre hagyni az ilyen jellegu donteseket, akik fel birjak fogni, at tudjak latni, ismerik az alapveto hasznat egy ilyen tarsulasi szerzodesnek. ezert lettek megvalasztva, nem azert, hogy boltokat zarjanak be rendeletekkel.

anglia egyszer mar atelte, amikor a gyarmatai kiszakadtak, szerintem nem jartak jol. most ugyanez tortenik gazdasagi szempontbol, kiaszakitjak magukat a piacaikrol. szopas lesz a vege...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2016.10.26 06:36

@Ezt-neked:
Ilyesmit ne kérdezz a zombiktól!
Erről nem ír a fideszmaffia egyik agymosodája sem.
Önálló gondolatot, értelmet ezektől meg ne várj.
Marad a mentőválasz: Gyurcsány,elmúltnyócév,ballib, liberálbolsevik, Soros
Ennél bonyolultabb választ ezek közül csak a Kósa tud:
Fél órán keresztül ööööööööö-őőőőőőőő és a végén a riporternek: Miért nem másról kérdez?
De ezeknél ilyen kombinált válasz már országos vezetői szint....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.10.25 21:03

@pmksz: "Tudod, mi, akik itt élünk, majd eldöntjük, hogy mit csinálunk. "

Te öreg, neked marha erős fogalmi zavaraid vannak, mert ugyan meséld már el, hogy azok, vagyis mi, akik ebben az országban élünk meg lettek e arról kérdezve, és el tudták e dönteni, hogy a vezéred, és a vazallusai, igen jó pénzért, (amely pénz ki tudja hol lehet) betelepíthetnek e hozzánk, az emúúút 4 év alatt, 18 ezer embert?
Na erre válaszolj te hazánk fia! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2016.10.25 20:47

@pastorius: Te koma ! Ha nem tetszik a rendszer, miért vagy itt ? Ha nem itt élsz, akkor semmi közöd ahhoz, hogy itthon mi van! Tudod, mi, akik itt élünk, majd eldöntjük, hogy mit csinálunk. Amúgy tényleg baráti üdvözlettel egy itt élő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.10.25 18:53

@tepsi:
még reklámozod is a tájékozatlanságodat ...
van náluk amúgy elég iszlám vallású, pl. a londoni főpolgármester, akit nemrégen választottak
ezzel nemigen foglalkoznak, ahogy érdekes, a franciák sem annyira elutasítók..mi viszont, ahol alig láttak ilyeneket az emberek (és amúgy lb. most is 50 ezren élnek itt)..világcsúcstartók vagyunk
hiába, egy kis rasszizmus is belefér ebbe az ööö...illiberális bilibe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html