Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Johnson néhány órával a brexit-ügyi tárca volt vezetője, David Davis lemondása után jelentette be távozását. A külügyi tárcavezető, ahogy a Guardian emlékeztet rá, már a második miniszter, aki 24 óra leforgása alatt benyújtotta lemondását Theresa May kormányfőnek a puha brexitre vonatkozó terve miatt.

A brit kormány szóvivője közölte, hogy a miniszterelnök hétfő délután elfogadta Boris Johnson külügyminiszter lemondását. Az utódját pedig hamarosan be is jelentik. A miniszterelnök megköszönte Johnson munkáját - tették hozzá.

Theresa May hétfő délután tájékoztatja a parlamentet új brexit-terveiről, ami több toryt felbőszített.  Theresa May és kabinetjének tagjai ugyanis pénteken javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexit-tábor látni szeretett volna. Jóllehet az indítványt Johnson is elfogadta, hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint azonban később keresetlen - enyhébb trágárságokat sem nélkülöző - kifejezésekkel illette a dokumentumot - írta az MTI.

A BBC politikai elemzője, Laura Kuenssberg  szerint Johnson távozása "kínos és nehéz helyzetet teremt" a miniszterelnöknek egy gyorsan mélyülő válsághelyzetben, miután ő volt a brexit "arca" a kilépéspártiak (Leave) kampányában a 2016-os népszavazáson, távozása miatt pedig felélénkülhetnek a May elmozdítására irányuló spekulációk.

A miniszterelnök elmozdítását célzó bizalmatlansági indítvány viszont a lehető legrosszabbkor jönne, az újabb jelölési procedúra három hónapig tartana és Grant Shapps, a toryk volt pártelnöke szerint erre nincs már idő, hiszen az Egyesült Királyságnak jövő év márciusában ki kellene lépnie az EU-ból és mindkét fél októberre nyélbe szeretne ütni egy brexit-megállapodást - írja a BBC.