Brexit: kiütéssel győznek a kilépők?

A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint két héttel a brit EU-tagságról döntő népszavazás előtt jelentős, tíz százalékpontos többségbe kerültek a kilépés hívei.
MTI, 2016. június 10. péntek, 21:52
Fotó: MTI/EPA

A The Independent című liberális online brit hírportál megbízásából az ORB közvélemény-kutató által elvégzett, péntek este ismertetett országos felmérés azt mutatta ki, hogy 55 százaléknyian szavaznának a Brexitre - vagyis arra, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból -, a bennmaradásra a válaszadók 45 százalék adná voksát.

Az eredményt az ORB a bizonytalan szavazók válaszainak kiszűrésével számolta, és súlyozta a választók által jelzett részvételi hajlandósággal. A cég hangsúlyozta, hogy a részvételi valószínűség figyelembevétele nélkül is 53:47 a százalékos megoszlás a Brexit-tábor javára.

Az ORB kimutatása szerint a kilépést pártolók részvételi hajlandósága is jóval nagyobb, mint a brit EU-tagság híveié: a Brexit-tábor tagjainak 78 százaléka, a bennmaradást pártolóknak viszont csak a 66 százaléka mondta teljesen biztosra - a nullától tízig terjedő skálán a tízes valószínűségi szintet megjelölve -, hogy részt vesz a brit EU-tagság sorsáról június 23-ára kiírt népszavazáson.

A felmérés éles generációs különbségeket is feltárt. A 18-24 éves korosztály 70 százaléka a bennmaradást, az 55 éves és ennél idősebb csoport 64 százaléka a kilépést támogatja, a fiatalok közül viszont csak 56 százalék, az idősebb választói nemzedékből 80 százalék mondta biztosra részvételét a referendumon.

A friss közvélemény-kutatás eredményeinek ismertetése után jelentősen gyengült a font. A pénteki londoni kereskedés késői szakaszában a brit fizetőeszköz egysége 1,30 százalékos veszteséggel 1,43 dollár alatt mozgott, de nem sokkal korábban 1,50 százalékos mínuszban is járt. Ez február vége óta a legnagyobb visszaesés egy kereskedési napon belül, és a font dollárárfolyama április vége óta nem volt ilyen gyenge.

A héten más felmérések is a Brexit-párti tábor előnyét mutatták. A What UK Thinks (Mi a véleménye az Egyesült Királyságnak) nevű, kifejezetten az EU-népszavazás előtti közvélemény-kutatások összegzésére alakult online statisztikai cég szerint ugyanakkor a május 30. és június 6. között elvégzett hat országos felmérés súlyozott átlaga - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - a bennmaradást pártolók 51 százalékos arányát jelzi a Brexit-párt 49 százalékával szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.06.11 10:28

Ha kilépnek sem tudnak szabadulni az EU-tól, egyszerűen azért mert a kontinens nélkül nem boldogulnak!
Ami pénzük marad amit nem kell Orbán kisvasútjára adakozniuk majd elveszítik a vámon!
Lapozzatok csak vissza: Nagy Britannia gazdasága ugyancsak benne volt a kakiban az EU kapujában rinyáltak bebocsátásáért. Igaz akkor nem volt koloncként a UNIÓ nyakában az társadalmában gazdaságában is elmaradott Kelet, ahova bármennyi pénz megy alapvető változás nem lesz, sőt az Orbán félék ezzel a pénzzel tovább erősítik, tartósítják a lemaradást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.06.11 05:02

Lepjenek is ki... aztan lesz nagy csodalkozas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.11 02:33

Igen... nagy pofon lesz ez az EU-bohócoknak, meg a hazai EU-birkáknak is... Ki a süllyedő, bukott EU-Titanicból, amig nem késő...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html