Brexit: megegyeztek az EU27-ek tárgyalási pozíciójáról

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam képviselőinek sikerült megegyezniük abban az álláspontban, amelyet az unió az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos brexit-tárgyalások során képviselni fog - jelentette be Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára (képünkön) az uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácskozás luxemburgi ülését követően, csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 27. csütörtök, 15:21
Fotó: Napi.hu

Az egyeztetett tárgyalási irányelveket szombaton fogadják el az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői, és ezzel erős meghatalmazást adnak a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportját vezető Michel Barnier-nak - akit az Európai Bizottság delegált - a tárgyalások megkezdéséhez, lefolytatásához és az uniós álláspont képviseletéhez - mondta az MTI-nek Takács.

Az államtitkár szerint a csütörtöki megbeszélésen a közös uniós álláspont kialakításával és elfogadásával Magyarország azt bizonyította, hogy a kormány nem csak a kötelezettségszegési ügyekben, hanem Európa közös jövője szempontjából is konstruktív, a partnerekkel való párbeszédre mindig nyitott nemzeti érdekképviseletet folytat az Európai Unióban.

Tájékoztatása szerint a brexit-tárgyalások kapcsán a magyar álláspont lényege, hogy megvédje az Egyesült Királyságban élő több mint százezer magyar jogait és érdekeit. Magyarország bízik abban, hogy tisztességes és méltányos megállapodás jöhet létre az Európai Unió és a London között, amely megfelelően figyelembe veszi a magyarországi gazdasági szereplők érdekeit is, tekintettel arra, hogy a kilépést követően a szigetország lesz az unió legnagyobb kereskedelmi partnere.

Takács elmondta azt is, Magyarország úgy gondolja, hogy az uniónak a védelem és a biztonság terén is szorosan együtt kell működnie az Egyesült Királysággal a kilépést követően. Az elmúlt évek migrációs válsága megmutatta, hogy többet kell tenni a külső határok védelme érdekében, nem lehet spórolni az európai emberek biztonságán.

HOZZÁSZÓLÁSOK