Brexit: meglepő tételeknél tart az osztozkodás

A Financial Times úgy tudja, hogy a britek a Brexit-tárgyalásokon követelni fogják a részüket az EU 42 ezer üveges bor- és konyakgyűjteményéből, az unió műkincsgyűjteményéből és 8,7 milliárd eurós (2700 milliárd forintos) ingatlanvagyonából is - írta a 444.hu.
Napi.hu, 2016. szeptember 30. péntek, 22:52
Fotó: MTI/EPA

A tárgyalások nehéznek ígérkeznek, mert az EU-nak be kell biztosítania az EU-s tisztviselők nyugdíjára biztosított, összesen 60 milliárd eurós nyugdíjvagyonra nyújtott garancia brit részét, és az Európai Befektetési Bank 20 milliárd eurós hiteleire vállalt garancia brit részét is.

Nagy-Britannia most elkezdte keresni, hogy az EU könyvelésének eszközoldaláról milyen vagyontárgyakat követelhet a kötelezettségek vállalásáért cserébe. Az EU vagyontárgyai között van egy rakás iroda, de más ingatlanok is, műholdak, az Európai Parlament műkincs- és szeszgyűjteménye, meg egy rakás más dolog is.

Az EU vagyontárgyainak elosztása megegyezés kérdése, a britek fel is fogják becsültetni az unió gyűjteményeinek értékét. A Financial Times szerint kérhetnének akár 5000 üveg bort, 250 üvegnyi szeszt a szeszgyűjteményből, 2,25 millió eurónyi műkincset a műkincsgyűjteményből és 10 millió eurót az Európai Unió Bírósága épületének könyv szerinti értékéből - számolt be a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK