Brexit: megvan, kit akarnak a britek miniszterelnöknek!

A legfrissebb felmérés szerint Theresa May (képünkön) belügyminiszter David Cameron miniszterelnök legnépszerűbb lehetséges utódjelöltje a kormányzó brit Konzervatív Párt és így a brit kormány élén.
MTI, 2016. június 28. kedd, 17:22
Fotó: Napi.hu

Theresa May ezzel megelőzte az eddig megkérdőjelezhetetlen favoritnak tartott Boris Johnsont, London előző polgármesterét, aki a brit EU-tagságról tartott múlt heti népszavazás négyhónapos kampányában a kilépést pártoló tábor frontembere volt.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a The Times című konzervatív brit napilap megbízásból elvégzett, kedden ismertetett felmérés azt mutatta ki, hogy a vezetőválasztásban részvételre jogosult 125 ezer párttag körében Theresa May támogatottsága 31 százalék, Johnsoné 24 százalék. Ez jelentős fordulat, hiszen az áprilisban elvégzett előző hasonló vizsgálat Johnsonnak még 36 százalékos, Theresa Maynek 14 százalékos támogatottságot jelzett a Konzervatív Párton belül.

Ha valóban Theresa May kerül a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után. A három éve elhunyt Thatcher 11 évig, 1979-től 1990-ig volt miniszterelnök. A XX. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormányfői poszton, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert.

Boris Johnsonnal ellentétben Theresa May EU-párti politikus, és a kampányban a bennmaradás mellett érvelt.

Tart a kötélhúzás

David Cameron, aki 2005 óta áll a Konzervatív Párt élén, és 2010 óta miniszterelnök, pénteken jelentette be távozási szándékát, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

Cameron, aki szintén a bennmaradásért kampányolt, pénteki bejelentésében nem vázolta fel távozásának pontos menetrendjét, csak annyit mondott, hogy szeretné, ha a Konzervatív Párt októberben esedékes éves kongresszusán már más lenne Nagy-Britannia miniszterelnöke.

Valószínű azonban, hogy az új brit miniszterelnök ennél hamarabb hivatalba léphet. A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete, az 1922 Bizottság ugyanis azt indítványozta, hogy Cameron utódjának megválasztási folyamata már szerdán kezdődjön el, és szeptember 2-áig záruljon le.

A bizottságot azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük, illetve ellenzéki időszakokban nem tagjai a konzervatív árnyékkormánynak. A testület - amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe - informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány vagy az árnyékkormány számára, emellett felügyeli és irányítja a Konzervatív Párt vezetőinek megválasztási folyamatát is.

Valószínűsíthető az is, hogy a verseny Theresa May és Boris Johnson között dől el, mivel a korábban szintén esélyesnek tartott pénzügyminiszter, George Osborne kedden a The Timesnak írt cikkében jelentette be, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamatban. A többi lehetséges pályázó messze Theresa May és Johnson mögött jár a támogatottsági felmérésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.28 19:29

Nem egészen világos hogy egy bennmaradáspárti politikus hogyan fogja levezényelni a kilépést. "Kinn is vagyok, benn is vagyok", énekli majd...? Ez kb. olyan mintha az EU egybentartásáért összehívott bizottság élére Le Pen-t vagy Farage-ot neveznék ki...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.06.28 18:55

Egy Vaslady volt már, és nagyon ügyesen csinálta. Hajrá GB!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html