Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az "Aa1" szintű - a lehetséges legjobb "Aaa" besorolástól egy fokozattal elmaradó - brit szuverén adósosztályzatot.

Pénteken a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's is kilátásba helyezte a brit államadós-besorolások felülvizsgálatát. Nagy-Britanniát már csak a Standard & Poor's tartja nyilván a lehető legmagasabb "AAA" szuverén osztályzattal, de erre is negatív kilátás érvényes.

A Moody's a pénteki kilátásrontáshoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy a várhatóan hosszú ideig tartó bizonytalanságnak negatív következményei lesznek a brit gazdaság középtávú növekedési kilátásaira.

Íme az okok

A cég szerint évekig eltart, mire Nagy-Britannia újratárgyalja kereskedelmi kapcsolatait az Európai Unióval, és e hosszú időszakot megnövekedett bizonytalanság, csökkenő bizalom, alacsonyabb fogyasztási és beruházási kiadások jellemzik majd, és ennek gyengébb növekedés lesz a következménye.

Hosszabb távon, ha Nagy-Britanniának nem sikerül kedvező feltételekkel új kereskedelmi egyezségre jutnia az EU-val, a brit gazdaság növekedési kilátásai érdemben gyengülhetnek a jelenlegi alapeseti várakozásokhoz képest - áll a Moody's londoni elemzésében.
A hitelminősítő szerint a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága és a gazdaságpolitikai döntéshozatal hatékonysága - az intézményrendszer erejének két fontos tényezője - is gyengülhet valamelyest a népszavazás eredményének következtében.

Az elemzés szerint mindezek miatt valószínűleg a brit közfinanszírozási helyzet is gyengébb lesz a Moody's eddigi várakozásánál. A cég véleménye szerint ugyanis a lassabb gazdasági növekedés negatív hatásai nagyobbak lesznek, mint az abból eredő megtakarítás, hogy Nagy-Britanniának az EU-ból kilépve nem kell majd hozzájárulnia az uniós költségvetéshez.

A brit államháztartási hiány a legmagasabbak között van a fejlett ipari gazdaságok között, és a lassabb gazdasági növekedés még nehezebbé teszi a kormány több évre szóló költségvetési konszolidációs programjának végrehajtását. Emiatt a közadósság-ráta is valószínűleg magasabb lesz a Moody's által korábban vártnál - jósolták a hitelminősítő londoni elemzői.

Jegelik a befektetéseket

A cég szerint a kilépési feltételekről szóló tárgyalássorozat évei alatt várhatóan számos beruházási és kiadási döntést jegelnek a befektetők, mivel erősen bizonytalan, hogy Nagy-Britanniának milyen jövőbeni kereskedelmi kapcsolatai lesznek az EU-val. A Moody's emiatt az idén hozzávetőleg fél százalékponttal, 2017-ben egy teljes százalékponttal alacsonyabb ütemű növekedést vár a brit gazdaságban a korábbi előrejelzéseiben e két évre szereplő 1,8 százalékos, illetve 2,1 százalékos növekedési ütemnél.

Jöhet a recesszió

Más nagy londoni házak szerint a recesszió esélye is jelentős.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték: 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül.

A ház módosított előrejelzése szerint a font 2016 végére 1,20 dollár/fontra gyengül a népszavazás előtt mért 1,50 dollár körüli szintekről.

A TD Securities londoni közgazdászai azzal is számolnak, hogy a Bank of England - a brit jegybank - augusztusban 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, vagyis zéróra csökkenti alapkamatát, amelyet 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tart.
A cég szerint a Bank of England mindemellett legalább 100 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus során eddig kihelyezett 375 milliárd fontos eszközvásárlási keretét.