Brexit: Obama hisztériát emleget

Barack Obama amerikai elnök az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott kedd reggeli interjújában óvatosságra intette a nemzetközi közösséget, azt mondta, hogy nincs ok a "hisztériára", nem szabad túlértékelni az Egyesült Királyság várható kilépését az Európai Unióból.
MTI, 2016. június 28. kedd, 17:31
Fotó: Reuters

Obama szerint a britek döntésének egyáltalán nem lesznek katasztrofális következményei. Szerintem a legjobb, ha úgy tekintünk erre, hogy megnyomták a szünet gombot a teljes európai integráció folyamatán - fogalmazott az elnök.

Az elnök a Brexit következményeit nem túlozná el. Kifejtette: a Brexitről szóló népszavazás után kis hisztéria alakult ki, mintha a NATO eltűnt volna, a transzatlanti szövetséget feloszlatták volna, és mindenki visszavonult a maga vackába. De nem ez történik - mondta Barack Obama, aki egyébként mindig is nyíltan támogatta az Egyesült Királyság bennmaradását az Európai Unióban. Megítélése szerint a szigetországi voksolás eredményének magyarázata abban rejlik, hogy az Európai Unió valószínűleg gyorsabban haladt, mint kellett volna és megfelelő konszenzus nélkül.

Azt gondolom, hogy elkövetkezik a pillanat, amikor egész Európa azt mondja: szusszanjunk egyet és nézzük meg, hogyan őrizhetjük meg nemzeti identitásainkat, hogyan őrizhetjük meg az integráció előnyeit, és hogyan kezeljük választóink frusztrációját - fejtegette Obama.  Az elnök - ahogy a múlt héten, rögtön a brit eredmények nyilvánosságra hozatala után - ezúttal is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az amerikai-brit kapcsolatok nagyon fontosak. Norvégiával példálódzott: emlékezzünk csak, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de Norvégia az egyik legszorosabb szövetségesünk - szögezte le az Egyesült Államok elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK