Brexit: orvoshiánytól félnek Angliában

Ötszázzal növelik az orvosképzésben elérhető helyek számát jövő évtől Angliában, részben az általános orvoshiány, részben pedig az attól való félelmek miatt, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagságának várható megszűnésével távozhat a szigetországban dolgozó EU-s orvosok egy része.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 9. szerda, 13:23
Fotó: Pixabay

A brit egészségügyi minisztérium tavaly októberben jelentette be, hogy 2020-ra negyedével akarja növelni az orvostanhallgatók számát. Korábbi tervek szerint évi 1500 hellyel bővült volna az orvosképzés, amely Nagy-Britanniában legkevesebb öt év. Hozzávetőleg hatezren diplomáznak évente.

A kormány szándéka szerint az új képzési helyek többségét hátrányos helyzetű diákokkal töltik fel, hogy növeljék a sokszínűséget az orvosok között. Az egyetemek pályázaton nyerhetik el az újonnan létrehozandó helyek egy részét, és előnyt élveznek majd azok, amelyek vállalják, hogy alulreprezentált társadalmi csoportokból vagy az ország rezidensek számára kevésbé vonzó területeiről vesznek fel hallgatókat.

A brit állami egészségügyi szolgálatban dolgozó orvosok hozzávetőleg negyede nem az Egyesült Királyságban szerezte diplomáját, a helyek alacsony száma miatt a brit diákok közül is többen külföldön képzik magukat. (Meghökkentő tények a magyar kórházakból.)

A brit orvosi kamara a BBC szerdai tudósítása szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a képzési helyek bővítése nem oldja meg a jelenleg is tapasztalható orvoshiányt, amely "a Brexit után még égetőbbé válhat, és legalább tíz év, mire a diákokból, akik haszonélvezői lesznek az intézkedésnek, szakorvos lesz" - írja az MTI.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) több ága is létszámhiánnyal küzd, adatok szerint az elmúlt években hozzávetőleg négymillióan maradtak körzeti orvos nélkül.

A brit orvosi regisztert vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) múlt heti adatismertetése szerint a Brexit miatt nyolc százalékkal csökkent tavaly január és idén május között a Nagy-Britanniában engedélyt kapó, az Európai Uniós más tagországaiból érkező orvosok száma.

A kamara ezért sürgeti, hogy háruljon ugyanekkora figyelem a nagy szaktudást igénylő feladatokat ellátó orvosok megtartására, mert inkább ez jelentene segítséget a túlterhelt orvosok számára.

A konzervatív kormány egészségügyi minisztere hangsúlyozta, több tehetséges diáknak akarnak lehetőséget biztosítani, hogy az "NHS világszínvonalú állományában" dolgozhassanak. Philip Dunne emlékeztetett arra, ez az eddigi legnagyobb létszámbővítés az orvosképzésben, és ez az eddigi legszéleskörűbb is, biztosítják ugyanis, hogy hátterétől függetlenül mindenkinek legyen esélye bejutni.

Az ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt árnyékkormányának egészségügyminiszter-jelöltje, Jonathan Ashworth viszont felrótta a kormánynak, hogy jelenleg sem tud gondoskodni kulcsfontosságú helyek betöltéséről az ellátásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hun Atilla, 2017.08.19 17:49

@hedviga: Nem igaz.
Az angol orvosok minőségileg alulképzettebbek a magyarokhoz képest.
A kinn lévő magyarok többsége ún. semmi orvos. Szakvizsga nélküli aki beadhatja az algopirint ha lázas a beteg mert kinn a nővérek semmiféle orvosi beavatkozást nem végezhetnek. Olyanok mint nálunk a szaknővérek. Egy az egyben. Alantas munka egy orvos számára.
A szakorvosok egy része: kiderült, hogy alkalmatlan az angol rendszer munkamoráljához. Nem dirigálhat, darálni kell a várólistát, folyamatosan továbbképzésekre kell járni és a középosztály részei nem bárók.
Sok-sok magyar orvosról kiderült, hogy kókler!
Folyamatosan félrediagnosztizáltak amit kinn mérnek! Itthon nem.
Az easyjet dokik: idehaza is jó szakember. Hétv égére kirepül és megkeresi 6 havi bérét.
A tisztánlátásért.
A megnövelt orvosképzés MINDIG a színvonal rovására megy.
Az angolnál eleve jobb a magyar!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.08.09 17:18

A legjobb orvosainkat elvitték. Egy ilyen gazdag ország nem tud elég orvost képezni? Nevetséges és szégyen Angliára nézve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html