Brexit: plusz 20 milliárd font az egészségügynek

A következő öt évben 20 milliárd fonttal (7400 milliárd forinttal) emelkedik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) éves finanszírozása, és a pótlólagos összeg egy része a brit EU-tagság megszűnésének "anyagi hozadékából" ered - idézi a brit miniszterelnök BBC-beli megszólalását az MTI.
Szepesi Anita, 2018. június 17. vasárnap, 11:41
Fotó: AFP

Theresa May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a finanszírozási többlet a 2023-2024-es pénzügyi évre teljesedik ki, az NHS attól fogva gazdálkodhat a jelenleginél 20 milliárd fonttal több központi finanszírozásból reálértéken számolva.

May utalt a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás kampányának egyik legvitatottabb elemére, a kilépést támogató tábor azon kampányígéretére, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, hetente 350 millió fonttal többet fordíthat az NHS-re az uniós költségvetésbe befizetett brit hozzájárulás megtakarításával.

Theresa May a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: a kormányzati tervek alapján 2023-2024-re valójában heti 600 millió fonttal több jut majd az NHS-nek.

Fotó: AFP PHOTO/Paul Ellis

HOZZÁSZÓLÁSOK