Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány csütörtökön terjeszti be az új brexit-ügyi kezdeményezést, amelyről aztán szombaton lehet vita és szavazás.

A brit parlamentarizmus történetében rendkívül ritka a szombati ülésezés. Ilyesmire legutóbb 37 évvel ezelőtt, 1982-ben volt példa, amikor az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, Argentína által is követelt dél-atlanti Falkland-szigeteket. A Downing Street szerda esti tájékoztatása szerint a parlament szombaton 9 és 14 óra között ülésezne. Az indítványról a képviselők csütörtökön szavazhatnak.

Boris Johnson miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának szakpolitikai irányadó testülete, az 1922 Bizottság szerda esti ülésén a brexit-megállapodás esélyeire utalva úgy fogalmazott: a meghódítandó hegycsúcs már nincs messze, de még mindig felhőkbe burkolózik.

A londoni kormány legújabb javaslata szerint a kis brit tagállamnak kettős vámrendszerben kellene lennie, azaz egyszerre vonatkoznának rá az EU-s és a brit vámszabályok. Az unió legenyhébb kifogása ezzel szemben, hogy igencsak bonyolultnak látszik.

Közben egyre nagyobb a kavarás a briteknél a kilépés miatt: Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette: még az idén kezdeményezi a brit kormánynál az újabb függetlenségi referendum kiírásához szükséges döntéshozatali jogkör átruházását, vagyis London beleegyezését a népszavazás megtartásába.