Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt héten sem került közelebb az Egyesült Királyság ahhoz, hogy milyen módon lépjen ki az Európai Unióból, amelyről egy szerény többséggel megnyert népszavazáson döntöttek 2016 nyarán. A miniszterelnök, Theresa May megállapodási javaslatát már kétszer nagy többséggel elutasította a brit törvényhozás, miközben arról is szavaztak túlnyomó többséggel, hogy nem akarnak egyezség nélkül kiesni az EU-ból. Így nem maradt már más opció, mint a halasztás kérése, amelyet egyelőre 3 hónapra engedett meg az államszövetség. Emiatt az elmúlt hetekben felerősödött a bremain (maradáspártiak) mozgalmának hangja, amely egy új népszavazást akar.

A héten kétmillió aláírás gyűlt össze a brit parlament honlapján néhány óra alatt egy petícióra. Szombat délutánra ez a szám elérte a 4,3 millió főt. A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás szerint a kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával - áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. De

Szombaton pedig egy tömegtüntetést is szerveztek, hogy hassanak a képviselőkre: a menet a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárútról indult, és délután megérkezett a parlament elé. A megmozdulást az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil csoport, a People's Vote hirdette meg. A szervezők előzetes becslései szerint a demonstráció résztvevőinek száma jóval meghaladja a félmilliót, de az eddig hatóságilag megerősített szám is több mint 300 ezer főről beszélt.

A tüntetőkhöz csatlakozott Sadiq Khan, London polgármestere, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és több más politikus.

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök rendre elveti az újabb népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket, és a múlt héten a londoni alsóház is elutasított egy beterjesztést, amely új népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról. Az alsóházi kezdeményezést nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem.