Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megállapodott arról, hogy "intenzívebbé" teszik a két fél tárgyalásait az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól - adta hírül a Financial Times. A szigetország január végén lépett ki az unióból, amit egy átmeneti periódus követ december végéig, amelyben a kapcsolatok még a korábbi rend szerint alakulnak. Ezt elvileg meg lehet hosszabbítani egy vagy két évvel, ám a londoni vezetés elzárkózik a hosszabbítástól.

Ha nem jön létre egy új megállapodás, akkor 2021. január 1-jétől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai szerinti vámrendszer lépne életbe, amely sokkal kedvezőtlenebbé tenné a felek közti kereskedelmet az eddiginél (kemény brexit). Az elmúlt hetekben londoni kormányzati körökben mérlegelték a lehetőséget, hogy mivel a koronavírus-válság amúgy is súlyos gazdasági károkat okoz, nem lenne sokkal rosszabb a helyzet, ha ezt megfejelné a kemény brexit. A független szakértők többsége nem osztja ezt a véleményt.

Húzzunk bele!

London és Brüsszel most úgy döntött, hogy ad egy esélyt a józan észnek, ezért az eddig háromhetente tartott egyeztetéseket június 29. és július 31. között heti tárgyalások váltják fel, és lesznek kisebb csoportok, amelyek egy-egy speciális ügyet tekintenek át mélyebben, hogy jobban előkészítsék a plenáris tárgyalásokat. Amennyire csak az egészségügyi helyzet megengedi, mellőzik a videókonferenciákat, visszatérnek a face-to-face beszélgetésre, amelyeket felváltva Londonban és Brüsszelben tartanak majd.

A brit üzleti lap értékelése szerint a változás jelzi, hogy a két fél új lendületet akar adni a tárgyalásoknak, miután azok június elején holtpontra jutottak. David Frost, a brit brexitügyi delegáció vezetője azt mondta, hogy a videós kapcsolatban rejlő lehetőségek lényegében kimerültek. Michel Barnier EU-s főtárgyaló azt javasolta Frostnak, hogy az egyeztetéseket jobban fókuszálják a legkényesebb kérdésekre, hogy végre elérjenek valami haladást.

Csatatér

A tárgyalások az EU szempontjából mindkét kiemelkedő ügyben elakadtak. Az unió azt szeretné, ha a két fél viszonyában lenne egy játéktér, egy keretrendszer, amely megszabná, a környezetvédelem, a szociális, illetve az állami támogatások terén azt, hogy a felek milyen korlátok között alakítják saját szabályaikat. Emellett az EU ragaszkodik ahhoz, hogy az egyezmény biztosítsa a európai halászok jogát a brit vizeken való halászatra. Az utóbbi téren London évente megújítandó egyezséget ajánl. További kritikus probléma a biztonsági együttműködés ügye.

Barnier a napokban arra figyelmeztetett, hogy a megállapodást október 31-éig meg kell kötni, mert két hónapra van szükség arra, hogy az EU-tagállamok, az Egyesült Királyság, az Európai Parlament és az Európai Tanács is rábólintson az egyezségre. Brit tisztviselők arra hívták fel kormányuk figyelmét, hogy még a nyáron világossá kell válnia a feltételeknek, mert a brit vállalatoknak időben tudniuk kell, milyen üzleti környezet várja őket a jövő év első napjától. Uniós szakértők szerint mindezek eredőjeként szeptember lehet a kritikus időszak, amikor eldől, hogy kemény vagy puha brexit jön-e az új évben.