"Az a benyomásom, hogy a tárgyalási dinamika jó irányba halad" - közölte Blümel a soros osztrák EU-elnökség képviseletében a tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozása előtt. Hozzátette azonban, hogy már valószínűtlen a kompromisszum elérése az uniós vezetők szerda esti találkozójáig. A tárcavezető a bennmaradó tagállamok egységének fontosságát hangsúlyozta, illetve támogatásáról biztosította Michel Barnier uniós főtárgyalót.

Rövid sajtótájékoztatóján Michael Roth német külügyi államminiszter felszólította a brit miniszterelnököt, hogy álljon elő konstruktív megoldási javaslatokkal, és vállaljon felelősségét az előrehaladás érdekében.

Berlinben tisztában vannak azzal, hogy Theresa Maynek nehézséget jelent a parlamenti többség megszerzése, az EU-nak azonban meglehetősen korlátozott a mozgástere a legfőbb vitás pontnak számító ír-északír határellenőrzés ügyében - figyelmeztetett. Emellett aláhúzta, hogy nem kellene ilyen keményen készülni a megállapodás elmaradására, ha nagyobb optimizmusra adna okot a jelenlegi helyzet.

Nathalie Loiseau francia miniszter kijelentette, hogy továbbra is lehetséges tető alá hozni az egyezményt, s ő a legjobbakat reméli, ugyanakkor országa felkészül minden eshetőségre, a rendezetlen kiválásra, a La Manche-csatorna calais-i oldalán bevezetett határellenőrzésre is."Jó megállapodást szeretnénk, és úgy véljük, hogy ez lehetséges" - mondta.

Hasonló véleményének adott hangot Stef Blok holland külügyminiszter is, aki szerint "a legjobbat kell remélni, de a legrosszabbra kell készülni". Rámutatott, így vagy úgy, de hamarosan eljön az "igazság pillanata".

Martin Callanan, a brexit-folyamatért felelős brit minisztérium államtitkára leszögezte: semmiképp nem emelhető vámhatár Észak-Írország és Nagy-Britannia között, London "nem hagyja, hogy az EU diktáljon ebben a kérdésben", ráadásul kizárólag átmeneti jellegű vámegyezmények képzelhetők el. Mint mondta, a brit kormány célja a rendezett kilépés, de a "kemény brexitre" is készülnek, ahogyan minden más felelős kabinet is tenné.

Névtelenséget kérő bennfentes tisztségviselők eközben arról számoltak be, hogy a tárgyalások a vártnál nehezebbnek bizonyultak, így az uniós állam- és kormányfők a szerdai csúcstalálkozójukon döntik majd el, hogy történt-e elegendő előrelépés, indokolt-e egy rendkívüli EU-csúcs összehívása novemberben.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kiemelte, hogy minden, hasonlóan bonyolult tárgyalásnál "egészen a legutolsó pillanatig, sőt még azon túl is elképzelhető az áttörés", ennek hiánya jelen helyzetben pedig rendkívül komoly következményekkel járna mindkét fél számára.

A kedden ugyancsak napirenden lévő lengyel jogállamisági ügyről elmondta, hogy Varsó továbbra is az eddigi irányvonalát követi, ami aggodalomra ad okot.

A fotó forrása: Ben Stansall/AFP