Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson és Leo Varadkar csütörtök délután tartott magánjellegűnek minősített megbeszélést a Liverpoolhoz közeli, északnyugat-angliai Thornton Manor kastélyban. A Downing Street által a nem sajtónyilvános találkozóról kiadott közlemény megfogalmazása szerint Johnson és Varadkar "lát olyan ösvényt, amely elvezethet a lehetséges megállapodáshoz". A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a brit és az ír kormányfő egyetértett abban is, hogy mindenkinek érdekében áll a megállapodás a Brexit feltételeiről.

A beszámoló szerint a "részletes és konstruktív" tárgyalások a vámügyi problémákra és az egyetértési jogra összpontosítottak. Ez utóbbi kitétel nyilvánvalóan a brit megállapodási javaslatcsomagnak arra a vitatott elemére utal, amely szerint a javaslatban foglalt szabályozási rendszert a Brexit utáni átmeneti időszak lejártának időpontjában, majd pedig négyévente az észak-írországi parlament és a helyi kormány megvizsgálhatná és dönthetne arról, hogy támogatja-e.
Ha e támogatást a helyi önkormányzatisági szervek megvonják, e szabályozási rendszer egy éven belül érvényét veszti, illetve ha az észak-írországi önkormányzat eleve nem járul hozzá ehhez a megoldáshoz, a szabályozási rendszer életbe sem lépne.

Írország és az Európai Unió elsődleges kifogása az, hogy e záradék gyakorlatilag vétójogot adna a legnagyobb észak-írországi politikai erőnek, az erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú britpárti Demokratikus Unionista Pártnak (DUP).
A brit kormány a múlt héten beterjesztett javaslatcsomagban az Ír-sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását indítványozta az Európai Uniónak.

A brit javaslat sarkalatos eleme ugyanakkor az is, hogy Észak-Írország a Brexitet követő átmeneti időszak után nem az EU vámuniójának, hanem teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne, összhangban azzal az alapelvvel, hogy az Egyesült Királyság egységes egészként hagyja el az Európai Unió vámunióját.

Megállapodásra jövő héten vajmi kevés az esély

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May által tavaly novemberben elért, a londoni alsóházban háromszor is elutasított jelenlegi Brexit-megállapodás tartalmaz egy olyan tartalékmegoldást - backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

E rendszer alapján Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.
Boris Johnson kormánya azonban mereven elveti a backstop-záradékot, mert álláspontja szerint ez a megoldás az Egyesült Királyság alkotmányos integritását és saját belső piacát kezdené ki.

A múlt szerdán beterjesztett javaslatcsomagot London a backstop-mechanizmust tartalmazó eredeti Brexit-megállapodás alternatívájaként dolgozta ki. A javaslatcsomag az Európai Unió részéről hűvös fogadtatásra lelt.

Boris Johnson és Angela Merkel német kancellár e héten félórás telefonbeszélgetést tartott, és a Downing Street - uniós források által kétségbe vont pontosságú - beszámolója szerint Merkel azt közölte a brit miniszterelnökkel, hogy a mostani brit javaslatcsomag alapján "rendkívül valószínűtlen" a megállapodás a Brexit feltételrendszeréről a jövő heti EU-csúcson.

A brit és az ír miniszterelnök csütörtöki angliai találkozója után kiadott londoni közlemény nem részletezi, hogy az eddigi helyzethez képest pontosan milyen előrelépés történt a megbeszélésen. A Downing Street tájékoztatása szerint ugyanakkor Varadkar a megbeszélés nyomán konzultálni fog az EU Brexit-munkacsoportjával, Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter pedig pénteken találkozik Michel Barnier-val, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalójával.