Brexitre Scotxit - nem viccelnek a skótok

A skót első miniszter úgy látja, hogy Nagy-Britannia a kemény Brexit felé halad, azaz el akarja metszeni EU-s kapcsolatait. Ez ellenkezik a skótok érdekeivel, akik az unióban maradás mellett szavaztak júniusban, ezért komolyabban fel kell vetni az ország kiválását Nagy-Britanniából.
Napi.hu, 2016. július 25. hétfő, 16:26
Fotó: Napi.hu

Nicola Sturgeon skót első miniszter úgy látja, hogy a brit kormány nagyobb részt az európai egységes piacon kívül képzeli el Nagy-Britannia jövőjét a múlt havi népszavazás után, amelyen a szigetország lakóinak többsége az EU elhagyása mellett döntött. Mivel a skótok a maradásra voksoltak, ha Anglia és Wales távolodni akar az uniótól, akkor saját függetlenségük megteremtésével biztosíthatják a jövőjüket.

Kemény Brexit

A Skót Nemzeti Párt vezetője a londoni kormány első lépései alapján vonta le azt a következtetést, hogy Nagy-Britannia inkább egy kemény, mint egy puha Brexit felé tart. Theresa May miniszterelnök például két elkötelezett Leave-párti politikust, Liam Foxot és David Davist nevezete ki kormánya két kulcspozíciójába, a külkereskedelmi, illetve Brexit-ügyi miniszteri posztra.

Ezért Nagy-Britanniára bizonytalanság, megrázkódtatások és kiszámíthatatlanság vár - fejtegette az első miniszter Skócia fővárosában, Edinburgh-ban tartott beszédében. Ezért a skótok a kiválástól remélhetik a legtöbb stabilitást, ez biztosíthatja, hogy kezükben tartsák saját sorsuk irányítását.

Minden lehetőség

Sturgeon már az EU-s függetlenségi népszavazás után felvetette az újabb skót függetlenségi népszavazás lehetőségét. Az országban 2014 őszén volt ilyen voksolás, amelyen 55-45 arányban a Nagy-Britanniában maradást pártolók győztek. A félautonóm skót kormány szakértői vizsgálják az újabb referendum kiírásának lehetőségét.

Emellett elemzik annak feltételeit is, hogy Skócia tagja maradjon Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak is. Sturgeon szerint ez igen nehezen kivitelezhető forgatókönyvnek látszik. Ha London el is fogadna egy ilyen variációt, kétséges, hogy az EU számos tagállama mit szólna hozzá. Ezzel együtt az első miniszter szerint hibát követnek el, akik eleve elvetik ezt az opciót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2016.07.25 17:00

@David Dakota: Mindenre van mod bolsikam, csak akarni kell :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.07.25 16:57

A liberálbolsevik csicskák eljárják pávatáncukat.

A Brexitnek van egy másik olvasata is. Az Európai Egyesült Államok - német vezetéssel - soha nem valósulhatott volna meg, ha az ángílusok az Eu tagjai maradnak. Most elhárult a legfőbb akadály a németek elől. A IV. Birodalom megnyerte az angliai csatát.Kikényszerítheti a IV. Birodalom megalakulását német vezetés mellett.
Ennek a felvetésnek ékes bizonyítéka, hogy a brüsszeli bürokraták nem a Brexit hatásainak csökkentésével, esetleg kivédésével vannak elfoglalva, hanem a lopakodó diktatúra fokozásával.

A CIA kreálmánya legjobb úton halad a beteljesülés felé. Jaj neked Európa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.25 16:47

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html