Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karácsony előtt a magyar tanárok tüntettek Budapest utcáin: béreik az egyetemi végzettségű munkavállalók keresetének 53 százalékát érik, ami a második legalacsonyabb szint az OECD-n belül. A tanári fizetések 2005 óta fokozatosan veszítették el vásárlóerejüket - az általános és középiskolai képzésre fordított állami kiadások 14 százalékkal zuhantak 2008 óta - kezdi magyarországi tudósítását az lrb.cu.uk internetes portál. A lap, amelyhez tartozik, a London Rewiew of Books, Európa legnagyobb irodalmi magazinja, egyben a legnagyobb vezető sajtóorgánum a világon, amelynek nő a főszerkesztője.

A tanárok a magasabb bérek mellett azt követelték, hogy a kormány egyeztessen velük az oktatási rendszer minden további reformlépése előtt. Ezt követően a cikk ismerteti a budapesti kormány legújabb terveit, amelyek lényege, hogy az általános képzés rovására növelnék a szakképzés súlyát. A gimnáziumokat nagyon aggasztja ez a változtatás - mondta el a portálnak Medgyes Péter, az ELTE professzora.

1995-ös komputer

Ezt megelőzően 600-ról 1000 föl növelték az egyházi kezelésben lévő iskolák számát. Az állami oktatási rendszernek nemcsak tudást, identitást is kell adnia - idézi a portál ezzel kapcsolatban az illetékes miniszter augusztusi közleményét. A Fidesz-kormány alatt ultranacionalista szerzőket vettek be a tananyagba. Eközben 300 tisztán roma iskola működik az országban - egyes cilvil szervezetek szerint legalizálták a szegregált oktatást.

A Fidesz-kormány államosította a könyvkiadást és az tanárok foglalkoztatását, így ma a Klebersberg-intézet 130 ezer oktató munkaadója. Az orbáni rendszer bírálói szerint az iskolákat megfosztották a szellemi és anyagi autonómiájuktól. A felsőoktatásban a 2005-ös 424 ezerről 320 ezerre csökkent a hallgatói létszám, 2007 óta nominálisan közel negyedével mérséklődött a szféra állami finanszírozása.

Medgyes beszámolója szerint a pénzhiány miatt neki például még mindig egy 1995-ös számítógépe van az egyetemen, ami használhatatlan, a papírt maguknak kell venniük, nincs fénymásolási lehetőség. Az kormány által kinevezett új kancellárok szakmai kérdésekbe is beleszólhatnak, ha akarnak, és a rektorokat is a parlament nevezi ki. Medgyes úgy véli, hogy a kormány ne akar művelt társadalmat. Az általános képzettséggel rendelkező emberek ugyanis, kérdeznek és bírálnak. El akarják hallgattatni az országot.

Egy dolog Orbán, a másik a reform

Ez utóbbi megjegyzés sarkallta hozzászólásra Timothy Rogerst, aki külön jellemzi a magyar miniszterelnököt, illetve az általános és szakképzés szembe állítását. Orbán Viktor szerinte autoritáriánus politikus. Az alkotmányt és a közintézményeket azért alakította át, hogy ő és haverjai minél tovább hatalmon maradjanak. Képmutató: bírálja az EU-t, miközben zsebre teszi az uniós támogatásokat. Napirenden tartja az ezeréves Magyarország eszméjét, amikor a népesség öt százaléka volt része a politikai osztálynak. Sok nyilvános megjegyzése intellektuálisan sivár vagy idióta, de jól játszik az emberek patrióta érzelmin. Ha a kommunizmus nem omlik össze, mára megtalálta volna a helyét annak vezető rétegében - véli Rogers.

A képzési fajták aránya, viszonya, azonban független a magyar kormányfő hátsó szándékaitól - teszi hozzá. A régi probléma Közép-Európában - és részben az USA-ban is - az általános képzés túlsúlya, a sok humán végzettségű szakember elhelyezkedésének nehézsége. A tudományos szakirodalom szerint a két világháború között politikai hatása is volt a döntően konzervatív kelet-közép-európai társadalmakra a jogászok túlképzésének. Ezeket az embereket ugyanis az államigazgatás szívta fel. Így az állami bürokrácia fenntarthatatlanná duzzadt.

Nem feltétlenül demokraták

Rogers felhívja a figyelmet arra is, hogy a magas (humán) képzettség nem feltétlenül jár toleráns, liberális szemlélettel. A legjobb ellenpélda erre a náci Németország, ahol rendkívül sok jól képzett értelmiségi állt a rendszer mellé. Alig merültek fel bennünk kérdések a hatalom embertelen tetteivel kapcsolatban - ennyit az állítólagos összefüggésről a magas műveltség és a kormányzással szembeni kritikus fellépés között. A mocskos titok emögött Rogers szerint az, hogy az emberek, köztük a műveltek is hajlamosak vonzódni a hatalomhoz, amikor az sikeresnek látszik.

Akármilyenek is Magyarország politikai és gazdasági kilátása a közeljövőben - jelenleg meglehetősen halványak -, és akármilyen további nevetséges intézkedéseket hoz is az Orbán-kormány, az oktatás belső arányaival kapcsolatos kérdést ettől függetlenül kell kezelni. Az általános, illetve szakképzéssel kapcsolatos vita teljesen racionális, az ezzel kapcsolatos kérdések nyitottak.