A Skót Nemzeti Párt (SNP) kész lenne támogatni egy Jeremy Corbyn munkáspárti vezér vezette átmeneti kormányt, miután a brit parlamentben bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatnák Boris Johnson miniszterelnököt - jelentette ki Nicola Sturgeon, az SNP elnöke, egyben Skócia első minisztere a BBC tudósítása szerint. A politikus pontosan úgy fogalmazott, hogy Corbynt vagy bárki mást egy nemzeti egységkormány élén támogatnának annak érdekében, hogy elkerüljék az Egyesült Királyság kiszakadását az EU-ból október 31-én.

A skótok többsége az EU-ban maradásra szavazott a 2016-os függetlenségi népszavazáson, az SNP ennek alapján kilátásba helyezte, hogy a brexit után népszavazást kezdeményez Skócia kiválásáról az Egyesült Királyságból (utána belépnének az EU-ba). Sturgeon most arról beszélt, hogy egy válási megállapodás nélküli kiszakadás borzalmas lenne, ezért olyan megoldást keresnek, ami 100 százalékos biztonsággal lezárja ennek lehetőségét október végén.

Tuti megoldás kell!

Bár a parlament szeptember elején elfogadott egy törvényt, amely arra kötelezi a kormányt, hogy kérjen halasztást az EU-tól, ha október 19-ig nem tud tető alá hozni egy válási egyezséget, Johnson kijelentette, hogy a brexit október 31-én meg fog történni. Nem egyértelmű, hogy megtenné-e, hogy a kormányt kötelező törvényt semmibe véve nem kérne halasztást vagy kérne, de az utolsó pillanatban visszavonná-e azt, ami a szigetország automatikus kiszakadásához vezetne október utolsó napján.

A brit törvények szerint ha a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt megszavazzák a parlamentben, akkor a törvényhozásnak 14 napja van arra, hogy új miniszterelnököt jelöljön. Ha nem sikerül a többségnek tetsző politikust találni az ország élére, akkor előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni. Corbyn korábban ajánlotta saját magát Johnson helyére azzal, hogy feladata pusztán az lenne, hogy halasztást kérjen az EU-tól, majd előrehozott választásokat kezdeményezzen.

Parlamenti matek

A Liberális Demokraták és a toryk rebellisei, akik elutasítják Johnson politikáját, azaz a brexit erőltetését mindenáron, még ezzel a megszorítással sem szívesen szavaznának Corbynra. A liberálisok vezetője, Jo Swinson augusztusban azt javasolta, hogy a törvényhozás legrégebben hivatalban lévő képviselői közül válasszanak egy konzervatív vagy egy munkáspárti képviselőt átmeneti miniszterelnöknek, ám kérdés, hogy ezt a személyt a Munkáspárt képviselői támogatnák-e.

A parlamenti matematika úgy fest, hogy a Munkáspártnak és az SNP-nek együtt csak mintegy 280 képviselője van a 650 fős alsóházban, így nem mehetnek biztosra a kormánybuktatásban és az új kormányfő megválasztásában. A független képviselőkkel együtt már közel lennének ehhez, de még így is szükségük lehet a Liberális Demokraták és/vagy a rebellis toryk szavazataira is.