BUX
39006

Brit hadihajók vadásznak az embercsempészekre

Hadihajókat küld a brit kormány az Égei-tengerre az embercsempészek feltartóztatását célzó NATO-tevékenység részeként.

Inforádió, MTI, 2016. március 7. hétfő, 17:02

David Cameron brit miniszterelnök hivatala hétfőn bejelentette, hogy a királyi haditengerészet Mounts Bay nevű partra szállító hajója és a brit tengeri határrendészet két kisebb naszádja tart a térségbe, ahol napokon belül elkezdik tevékenységüket. A Mounts Bay fedélzetéről egy Wildcat típusú helikopter is segíti a felderítést.

A Downing Street hétfői közleménye szerint a kötelék feladata a menekülteket tengeri úton Görögországba szállító embercsempészek azonosítása, és az összegyűjtött információ átadása a török parti őrségnek, hogy ennek hajói megállíthassák az embercsempészetre használt hajókat.

A londoni miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta, hogy februárban naponta átlagosan 1800 - az év eleje óta eddig összesen 116 ezer - migráns érkezett Görögországba az Égei-tengeren, ezért kell "megtörni az embercsempészek üzleti modelljét".

A NATO erősítés a görög-török partoknál
A NATO kiszélesített égei-tengeri missziójában részt vevő hajók most hétfővel megkezdik tevékenységüket a görög és török part menti vizeken - jelentette be Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára Brüsszelben. Az észak-atlanti szövetség első embere erről az Ahmet Davutoglu török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt."Fokozzuk együttműködésünket az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a Frontexszel, és növeljük a küldetésben részt vevő hajók számát" - mondta Stoltenberg a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletről. A NATO-főtitkár üdvözölte, hogy Franciaország és Nagy-Britannia úgy döntött, hadihajókat bocsát a misszió rendelkezésére, a jelenleg három hajóból álló kötelék támogatására.

A Downing Street szerint emellett meg kell törni azt a felfogást is, hogy ha valaki feljut egy hajóra, az le is telepedhet Európában, és ennek eszköze a csempészbandák szétzúzása, valamint az illegális migránsok visszaküldése minél nagyobb számban. Ehhez a török kormányt is segíteni kell, tekintettel arra, hogy Törökország már 2,6 millió migránsnak nyújt menedéket, de technikai segítségben kell részesíteni Görögországot is a menedékkérők folyamodványainak gyorsabb feldolgozása és az illegális migránsok visszaküldésének felgyorsítása végett - áll a Downing Street hétfői bejelentésében.

A kormányfői hivatal közleménye idézi David Cameron miniszterelnök személyes üzenetét is, amely szerint Nagy-Britannia - mivel nem tagja a schengeni övezetnek - közel sem szembesül olyan migrációs nyomással, mint más európai országok, de Londonnak ettől függetlenül segítenie kell, ahol csak tud.

A Downing Street tájékoztatása szerint a Mounts Bay vezette kötelék német, kanadai, török és görög haditengerészeti egységekkel együtt vesz részt a kijelölt tengeri térség figyelésében. A brit miniszterelnöki hivatal hangsúlyozza, hogy ez az első összehangolt NATO-művelet a migránsválság kezdete óta.