Brit külügyminiszter: Oroszország súlyos árat fizethet

Vlagyimir Putyin orosz elnök állításával ellentétben orosz reguláris erők tevékenykednek a Krímben - mondta vasárnap a brit külügyminiszter.
MTI, 2014. március 9. vasárnap, 14:07
Fotó: Napi.hu

William Hague a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - arra a riporteri kérdésre, hogy Putyin "hazudik-e", amikor azt mondja, hogy az orosz hadsereg nincs jelen a Krímben - kijelentette: "egyértelműen orosz katonák" vannak a térségben. "Orosz (katonai) felszereléssel ellátott embereket látunk, akiken nincs feltétlenül (azonosító) jelzés, de minden bizonyíték arra vall, hogy orosz katonákról van szó" - mondta. Hozzátette: nincs kézenfekvő magyarázat arra, hogy egyébként honnan érkezhettek volna.

A brit külügyminiszter kizárta a külső katonai válaszlépés lehetőségét. Hozzátette ugyanakkor: helytelen lenne azt gondolni, hogy "Oroszország bármilyen értelemben győzött volna", és "idővel ki fog derülni, hogy Moszkva súlyosan elszámította magát" a krími katonai akcióval.

Hague kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszországot kizárhatják-e a legnagyobb ipari gazdaságok alkotta G8-csoportból. Kijelentette: a csoport hét nyugati tagja, vagyis a G7-országok "minden további nélkül" tarthatnak találkozókat egymás között is. Felidézte, hogy a júniusra tervezett oroszországi G8-csúcs előkészületi tárgyalásait már felfüggesztették. Hague szerint, ha az ukrajnai válságban nem történik diplomáciai előrelépés, akkor "egyértelműen a lehetőségek között van" a csúcstalálkozó végleges lemondása is.

A brit külügyminiszter szerint az ukrajnai válság miatt Oroszország súlyos "diplomáciai és egyéb" árat fizethet, és Moszkvának ezt komolyan kell vennie.

Arra a kérdésre, hogy az ellenlépések közé tartozhat-e az orosz gázszállítási szerződések felmondása, illetve egy ilyen lépés nem okozna-e Nyugat-Európában is komoly fennakadásokat, William Hague azt mondta, hogy ez országról országra változó. Nagy-Britannia például földgázszükségletének hozzávetőleg egy százalékát vásárolja Oroszországtól, más országok azonban földgázigényük harmadát vagy még nagyobb hányadát szerzik be orosz forrásból, ezért jelenleg nem mondható ki, hogy "boldogulunk az orosz gáz nélkül is".

Hague szerint ugyanakkor Moszkvának fel kell készülnie arra, hogy a beszerzési források bővítésére irányuló európai erőfeszítések nyomán "ez a helyzet változni fog".

Nem zárják el a gázcsapot

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint Oroszország nem állítja le és nem is csökkenti a földgázszállítást az Európai Unióba az ukrajnai válság miatt. Günther Oettinger a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Gazprom orosz energiacég a szállítások folytatásában érdekelt, mert különben nem térülnek meg a beruházásai, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tudja, hogy az országnak szüksége van a földgáz-értékesítésből származó bevételre.

Az orosz állam a kilencvenes évek végén fizetésképtelenné vált, ami "nem volt annyira régen", hogy a moszkvai vezetés elfelejthetné - mondta az uniós biztos a Wirtschaftswoche hét végén megjelent számában közölt interjúban.

A szállítások esetleges leállítása az EU egészét tekintve "a fogyasztás 14 százalékát érintené" - tette hozzá az uniós biztos, kiemelve, hogy jobb a helyzet, mint 2009-ben, amikor a Gazprom és Ukrajna vitája miatt ellátási válság alakult ki. A tél enyhe volt, ezért eleve több tartalék van a tárolókban, mint egy évvel korábban, az öt évvel ezelőtti válság hatására pedig végrehajtottak egy sor reformot, így egyebek között valamennyi tagországnak kötelező legkevesebb 30 napi fogyasztást fedező stratégiai tartalékot képezni - fejtette ki.

Ugyanakkor az esetleges gazdasági szankciók miatt az ukrajnai válság komoly veszély, hiszen Moszkva ellenintézkedésekkel válaszolhat a nyugati szankciókra, ami az orosz és az uniós gazdaság szoros kapcsolata miatt hátráltathatja a kilábalást válságból - mondta Günther Oettinger.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.10 14:58

@ezusthaju: Hogy mered ocsarolni a civilizalt Nyugatot te azsiai szektas goreny? Elfelejted hogy a Nyugat, a brusszeli milliardok miatt nem estetek MEG csodbe, hogy anelkul ehenhalnatok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2014.03.10 12:55

Honan tudon kiskopasz?
A hírforrások már Iraknál is jók voltak.
Leölték a fele fele iraki lakost de még egy gramnyi vegyifegyvert nem találtatok. Szerintem az oroszokat meg jobb békén hagyni. Már épp elég galibát csinált ott a "művelt " nyugat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.09 22:23

@jobbajobb: A szomszedos orszagokban elo magyarok tobbszege mar reg leszarja az orbanisztani magyarokat. A legtobbje annak orul, hogy civilizalt nepekhez lett csatolva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.09 21:16

..minden megszállt területen élő magyarnak most kell fellázadni trianon ellen !!!!!!!!!!,,itt az idő !!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.09 19:09

@jobbajobb: Ma, na, fogja nagy balvanyod Putyinka meg lejebb adni, ha tonkremegy a gazdasaga. Az persze nem par honap alatt fog bekovetkezni. Volt egy Adolf nevu kemeny legeny aki szinten erosen kezdte...na es egy Szvoboda nevu a szerbeknel. Ami ebben a krizisben a tapsolni valo az az hogy a lassu gazdasagi gyengulesi folyamatban nemcsak a ruszkik hanem a szektas-naci "madgyarok" is fognak gyengulni de nagyon. Ez a szektasok gyengulesi utemet fel fogja gyorsitani. "Jaj de jo a habos sutemeny. Mogyoro van a hab tetejen"....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html