Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett elemzése szerint ha a britek többsége a kilépésre voksolna, az máshol is biztatást adna az EU-ellenes erőknek, és nehezítené az uniós döntéshozatalt olyan ügyekben, amelyekben a tagállami és az EU-érdekek nem esnek egybe.

Ha a brit választók a bennmaradásra szavaznak, az viszont az EU-hoz fűződő viszonyrendszer újratárgyalására ösztönözhetne más tagállamokat, különösen akkor, ha az uniós közvélemény úgy értékeli, hogy a brit kormány által kezdeményezett újratárgyalási folyamat eredményei javították Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit, és erősítették a brit szuverenitást - áll a Fitch elemzésében. A ház szerint ennek megvan az a kockázata is, hogy bármelyik olyan korábbi vitás ügy újranyílhat, amelyben más tagállamok vonakodva ugyan, de elfogadták a döntést az EU-tagsággal járó "szükséges rosszként".

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint a belátható jövőben továbbra is az EU marad Európa legfontosabb egyesítő tényezője, és az unió intézményi integritását nem fenyegetik érdemi rövid távú veszélyek. A valós kérdés azonban az, hogy az EU-szintű szakpolitikai és intézményi hatáskörök meddig terjednek majd ki a tagállami szintű politikák és hatáskörök ellenében, és az, hogy a tagállamok kormányai mindezek után szembeszállnak-e az EU új szakpolitikai kezdeményezéseivel. Az Európai Unió történetében most tűnik a legreálisabbnak az a kilátás, hogy eróziónak indul a további integráció támogatása - fogalmaznak a Fitch Ratings elemzői.

Nem jó ötlet a népszavazás

Más hitelminősítők Nagy-Britannia szempontjából is kedvezőtlennek tartják az EU-tagságról tervezett népszavazást. A Standard & Poor's nemrégiben megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehető legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is, arra a véleményére hivatkozva, hogy a népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.

A brit kormány legkésőbb 2017 végéig tervezi megtartani a népszavazást Nagy-Britannia uniós tagságáról, de ha a London által igényelt reformokról sikerülne a mostani EU-csúcson egyezségre jutni, akkor a konszenzusossá vált elemzői vélemények szerint a referendumot már az idén megtartják, leghamarabb júniusban, legkésőbb szeptemberben.