Brüsszel elzárhatja a pénzcsapot

Egyre többen támogatják Európában azt az elképzelést, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós források kifizetését - mondta Didier Reynders igazságügyi biztos az Euronewsnak. Véleménye szerint új korszak jön az unió jogállamisági rendszerében az Európai Ügyészség és a következő uniós költségvetés segítségével.
Domokos László, 2020. június 24. szerda, 07:51
Fotó: Reuters

Letettünk a Európai Tanács elé egy javaslatot a támogatások feltételekhez kötéséről. Ez azt jelentené, hogy fel lehetne függeszteni vagy teljesen le is lehetne állítani az uniós kifizetéseket, ha egy tagállamban a jogállami szabályok általános és széles körű megsértését tapasztaljuk, vagyis ha nem bízunk az adott tagállam működésében.

Emellett az év végén feláll az Európai Ügyészség Laura Codruta Kövesi vezetésével. Ez lesz az első alkalom, hogy uniós szintű védelmet kapnak az uniós költségvetési pénzek. Az új szervezet vizsgálhatja az uniós források elosztására létrehozott tagállami szervezetek működését is, és természetesen büntetőeljárást is kezdeményezhet, ha erre szükség van. Tehát azon igyekszünk, hogy legyenek új eszközeink az uniós források védelmére, a tagállamokban és a bizottságon belül is - mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa az Euronewsnak adott interjúban.

Ha azt várjuk az egyik tagállam polgáraitól, hogy legyenek szolidárisak, ők cserébe elvárhatják, hogy a másik tagállam érvényesítse a közös európai elveket, értékeket, és tartsa tiszteletben a jogállamisági normákat. Az elmúlt időszakban azt láttam, hogy ennek a gondolatnak egyre nagyobb az elfogadottsága az Európai Parlamentben, de a tagállamokban is.

Természetesen a tanácsban kemény viták lesznek erről, de még egyszer mondom: én nemcsak a Bizottságnál, hanem a tagállamok részéről is növekvő támogatást érzékelek - tette hozzá a biztos.

Arra a kérdésre, hogy magasabb támogatást kaphatnak-e azok az országok, akik vállalják a tagságot az Európai Ügyészségben, Reynders azt mondta: lehetséges megváltoztatni a szabályokat, de ehhez időre lesz szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.06.25 09:00

@OV:
"a fékek-és egyensúlyok rendszerét"

LOL
Ez az ún. "fékek-és egyensúlyok rendszere" mára olyannyira elburjánzott, hogy más a normális törvénykezést akadályozza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.06.25 08:56

@OV:
"most ép a kereszténységre hivatkozik, ami ugye nem azonos a TÁRSADALMI berendezkedéssel: lásd Középkor: ott is a vallás irányította az emberek mindennapi életét, ugyanakkor hűbéri rendszer volt"

Ezek után nem értem miért tiltakozol, amikor azt jósolom, hogy a nyugat-európai muzulmánok a középkorba taszítják a nyugatot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.06.25 06:31

Ugyanakkor MAGA AZ ORBÁNI HATALOM nyilatkozza, és teszi magáévá azon TÉNYT, hogy az Orbáni hatalom ALAPJA maga a korrupció, MAGA!
Ugyanakkor ezen médium hasábjain is megjelent kutatási eredmény alapján a FIDESZES SZAVAZÓK ARÁNYAIBAN(!) ELNÉZŐBBEK a HATALMI korrupció iránt(=ennek sajátságos történelmi viszony attitűd okai vannak-lásd 40 év kommunizmus szocializációja).
A nagy FILOZÓFIAI KÉRDÉS az, ha a MAGYAR VÁLASZTÓK ez alapján MEGVÁLASSZÁK Orbánt a hatalom csúcsára, KVÁZI EZZEL ELFOGADJÁK-és ÓHAJTJÁK AZT, hogy Ők is az Il-liberalizmust akarják építeni(=mint ano a kommunizmust), akkor a magyar választók ELFOGADJÁK, hogy egyfajta IRÁNYÍTOTT demokráciában akarnak élni, áttételesen PUHA DIKTATÚRÁBAN (=lásd politikatudományi etalonokat).
Viszont JOGOS FELVETÉS AKKOR, hogy az Uniónak-mint jogi szerveződésnek, és alapító okitratában lefektetett elvárási szintjében UGYANÚGY EL KELL E FOGADNIA EZT, hoyg itt most már nem a belépéskori Bibói értelmezésű versengő demokráciára TÖREKSZIK egy adott ország, és nem tekinti már a fékek-és egyensúlyok rendszerét ALAPVETŐ ELLENÖRZŐ FUNKCIÓNAK, vagy pedig legalább ebben törekednie kell, hogy a JOGÁLLAMISÁG VALAMIFÉLE alapjai működjenek.
Ez a nagy kérdés. hogy EL KELL E FOGADNIA AZ UNIÓNAK, hogy Önök, Fideszes szavazók Il-liberalizmust akarnak építeni (kvázi puha diktatúrát), és a parlamentarizmusra, mint olyanra magasról-és jó bőven tesznek, és nem akarják a hatalom túlkapásait ellenőrizni(hisz ez tény, aki Orbánt szereti, az szereti azt is, ha kirabolják-nemde bár)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.06.25 06:18

Kedves lauda és na4!
Érdekes és JOGOS felvetést adtak arra vonatkozóan, hogy KI vagy MI határozza megy egy adott Uniós ország jogállamisági-és demokratikus SZINTJÉT!
Ennek megválaszolására menjünk vissza a "kályhához":
Mint TUDJA(mert tudják) az összes Fidesz-és Orbán szavazó ELFOGADTA azon TÉNYT,, hogy Orbán Il-liberalizmust épít ki hazánkban (=újabban keresztény szabadságnak hívja ezen berendezkedést-bárminek is értelmezzük ezt), hisz Orbán eddigi Kötcsei és Tusványosi beszédeiben többször EGYÉRTELMŰEN kijelentette ezt, hogy "Ő" ezt építi.
Na most:
A világ minden pontján az Il-liberalizmust POLITIKATUDOMÁNYILAG a FÉL-DEMOKRATIKUS rendszerekhez sorolja, mely egyfajta IRÁNYÍTOTT, a hatalom által FELÜGYELT demokráciának tekinti, mely KIZÁRJA az alulról szerveződő, vagyis az egyes társadalmi csoportok érdekeit érvényesítő demokratikus viszonyokat.
Mint TUDJÁK Orbán-és csapata sose titkolta, hogy a PARLAMENTARIZMUSON ALAPULÓ demokratikus jogalkotás, és hatalom gyakorlás nem jelentenek számukra semmit, az egy "szükséges rossz", amit lehet negligálni(=lásd Orbán ezen okfejtéseit) illetve az ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS ALAPVETŐ jellegét is kikapcsoló, VÁLASZTOTT KÉPVISELŐKÖN KERESZTÜLI JOGALKOTÁS megszüntetését, hisz EGYÉNI képviselői indítványokkal, ezt DIREKTBE és SZÁNTSZÁNDÉKKAL kikapcsolják.
Maga az Ős Fideszesek egyik tagja, Kövér László nyilatkozta azt, hogy a Fidesz számára NEM FONTOS a FÉKEK-és EGYENSÚLYOK rendszere, kvázi a HATALOM ELLENŐRZÉSÉNEK LEGALAPVETŐBB SZERVEZETI STRUKTÚRÁJA Orbán-és a hatalom számára egy nagy nulla!
Ez TÉNY, hisz maga Orbán nyilatkozza ezen okfejtéseket-és magyarázza meg FÉL demokratikus berendezkedésének alapjait, most ép a kereszténységre hivatkozik, ami ugye nem azonos a TÁRSADALMI berendezkedéssel: lásd Középkor: ott is a vallás irányította az emberek mindennapi életét, ugyanakkor hűbéri rendszer volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abbe, 2020.06.25 05:47

@na4: A magyar jogászok talán meg tudnák tenni, de a NER jogászoknak esélye sincs.
Nézzed meg mi történt pl az étkezési utalványok piacán.
A csuti azt gondolta, hogy át lehet gázolni a szolgáltatókon, aztán kiderült, hogy 50 milliárd feletti összeget kellett kiperkálni a köznépnek.

Ezt persze nem prédikálta ki a pap, és nem írta meg a kormánysajtó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html