Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa a Covid-19-világjárvány új szakaszába lépett, ezért alapvető jelentőségű, hogy az országok közös oltási stratégiákat és megközelítéseket alkalmazzanak.

A biztonságos és hatékony oltóanyag nyújtja a legjobb esélyt arra, hogy legyőzzük a koronavírust és mindennapjaink visszatérjenek a megszokott kerékvágásba - fogalmazott a közzé tett ajánlással kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen megjegyezte, hogy rengeteg munkát fektettek abba, hogy megállapodásokat kössenek gyógyszeripari vállalatokkal és biztosítsák a jövőben felhasználható vakcinaadagokat, most pedig az oltóanyag bevezetésére kell teljes körűen felkészülni.

Mindannyiunknak fel kell készülnie a következő lépésekre. Az oltóanyag nem csodaszer, de központi szerepet játszik majd abban, hogy életeket mentsünk meg és megfékezzük a világjárványt - tette hozzá Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Az Európai Bizottság közleménye emlékeztet, hogy a koronavírus-oltóanyagokra vonatkozó, június 17-i uniós stratégiával összhangban a Bizottság és a tagállamok európai oltóanyaggyártókkal kötött előzetes piaci kötelezettségvállalások alapján gondoskodnak a Covid-19 elleni vakcinák előállításáról. A koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagok csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi forgalmazásukat a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó előírások alapján.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy eljött az ideje, hogy a tagállamok közös oltási stratégiát dolgozzanak ki az oltóanyag alkalmazására vonatkozóan. A Bizottság szerint a tagállamoknak többek között biztosítaniuk kell, hogy:

  • az oltási szolgálatok kellő kapacitással rendelkezzenek az oltások beadásához, ideértve a képzett szakembereket, az orvostechnikai felszereléseket és a védőeszközöket;
  • az oltások könnyen hozzáférhetőek és megfizethetőek legyenek a célcsoportok számára;
  • az eltérő tulajdonságokkal rendelkező, és eltérő tárolást, illetve szállítást igénylő oltóanyagok alkalmazásához szükséges feltételek rendelkezésre álljanak;
  • az emberek közérthető tájékoztatásban részesüljenek a koronavírus elleni oltóanyagok előnyeiről, kockázatairól és jelentőségéről, ami elengedhetetlen a bizalomépítéshez.

A Bizottság hangsúlyozza: mindegyik tagállam egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a vakcinaadagok kezdetben várhatóan korlátozott mennyiségben állnak majd rendelkezésre, ezért a Bizottság közleményében - rangsorolás nélkül - példákat is felhoz arra, mely csoportokat célszerű majd elsőbbségben részesíteniük a tagállamoknak a vakcinázás megindulásakor. Ezek a csoportok a következők:

  • az egészségügyi ellátásban és tartós ápolás-gondozásban dolgozó szakemberek;
  • a 60 év feletti lakosok;
  • azok a személyek, akik egészségi állapotuk miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve;
  • a kulcsfontosságú munkakörökben dolgozó munkavállalók;
  • azok a személyek, akik esetében nem oldható meg a közösségi távolságtartás;
  • a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű csoportok tagjai.